Kamerleden: Gesprek Hamas-leider nuttig
DAMASCUS (ANP) – De Tweede Kamerleden van PvdA, SP en GroenLinks die afgelopen nacht een gesprek hebben gehad met een Hamasleider in Syrië, vinden dat dit nuttig is geweest. Ze hebben meer inzicht gekregen in de beweegredenen van de radicale Hamas-beweging om de macht over te nemen in de Gazastrook. Ook merkten ze bereidheid van Hamas tot hervormingen en om de eenheid onder de Palestijnen te herstellen.
Van Dam (PvdA), Van Bommel (SP) en Peters (GroenLinks) spraken vrijdagavond laat met Usamah Hamdan, een bestuurslid van de beweging die is uitgeweken naar Syrië. Delegatiegenoten van het CDA, VVD, ChristenUnie en D66 waren fel tegen de ontmoeting, die volgens hen als een verrassing kwam. De tegenstanders wezen op de politieke lijn dat niet met Hamas gesproken wordt, zolang ze geweld niet afzweren en Israël niet erkennen. De linkse partijen zeggen dat ze als individuele Kamerleden jujst de plicht hebben zich goed te informeren en dat een gesprek met Hamas hen hielp om alle kanten van de situatie in beeld te krijgen.
„Ik vind het onbegrijpelijk dat de andere collega’s dat niet doen en alleen een kant van de zaak aanhoren", zei Van Dam zaterdag. Volgens hem hadden veel Palestijnen, zelfs de felste tegenstanders van Hamas, de afgelopen week tijdens hun rondreis tegen de Kamerleden juist gezegd dat het slecht is om Hamas te isoleren. Ook Van Bommel wijst erop dat Hamas een deel van het probleem is, maar ook een deel van de oplossing. „Daarom is het van groot belang om het hele verhaal te horen", aldus de SP’er.
Volgens Van Dam en Van Bommel was het twee uur durende gesprek, tot diep in de nacht, zeer openhartig. Hamdan heeft gezegd dat zijn beweging heeft ingegrepen omdat de veiligheidssector versplinterd is en bijna volledig in handen was van de gematigde Fatah-partij. Dat betekende dat de twaalf bewapende veiligheidsdiensten niet opereerden onder gezag van de overheid maar alleen naar Fatah luisterden. Hamdan opperde volgens van Bommel dat al veel gewonnen zou zijn als zo’n driehonderd hoge officieren wegens corruptie zouden worden ontslagen.
Toen Hamas signalen kreeg dat de Verenigde Staten en Israël de veiligheidsdiensten aan het bewapenen waren, greep Hamas in. Hamdan zei volgens Van Bommel dat zij zelf ook verrast waren dat binnen enkele uren de belangrijkste posten in handen hadden. Zowel Van Dam als Van Bommel vonden dat Hamdan zich constructief en oplossingsgericht opstelde. „Hamas vindt ook dat de situatie uit de hand is gelopen. Ze zijn nu niet op zoek naar confrontatie maar willen Palestijnse eenheid creeëren", aldus de PvdA’er.