Helft dijken wellicht onveilig
WAGENINGEN - De helft van alle waterkeringen in Nederland voldoet hoogstwaarschijnlijk niet aan de eisen. Bovendien zijn die eisen sterk verouderd.
Dat zegt prof. dr. ir. Pier Vellinga, internationaal autoriteit op het gebied van klimaatonderzoek. Vijftien procent van alle primaire waterkeringen voldoet sowieso niet aan de regels. Bij 35 procent is dat niet duidelijk: zij behoeven nader onderzoek. Daar is Rijkswaterstaat momenteel mee bezig. Vellinga: „Maar als ik constateer dat er nader onderzoek nodig is, kan ik wel aanvoelen dat er hoogstwaarschijnlijk iets aan schort.”De gegevens over de staat van de Nederlandse waterkeringen zijn al bijna een jaar openbaar, maar zijn in bredere kring nauwelijks bekend.
De hoogleraar levert harde kritiek op de waterschappen, omdat ze niet genoeg op hun strepen staan. De Nederlandse waterschappen regelen de waterzuivering zelf, maar voor waterkering moeten ze wachten op geld uit Den Haag. Vellinga is vol onbegrip over dat systeem. „Er gaat op die manier natuurlijk veel te weinig geld naar de dijken. Dat zie je overal waar dijken centraal gefinancierd moeten worden. Waterschappen zijn ten volle verantwoordelijk; maar ze maken zich afhankelijk van Den Haag.”
Volgens Vellinga worden de dijken hierdoor „al een jaar of vijftien” verwaarloosd. Bovendien: „Als de dijken worden opgeknapt, voldoen we daarmee eindelijk aan de wet van 1960. Maar intussen wonen er wél twee keer zo veel mensen, ligt Nederland anderhalf keer zo diep en staat er vijf keer zo veel kapitaal achter de dijken. Als ik dijkgraaf was, zou ik niet meer lekker slapen. Zíj zijn verantwoordelijk voor de veiligheid.”
Voorzitter dr. Sybe Schaap van de Unie van Waterschappen erkent dat de financiering van de keringen te wensen over laat en hij wil dat de waterschappen meer een vuist maken richting Den Haag. „Waterschappen krijgen inderdaad te weinig geld om alle taken uit te voeren. Daar moeten wij wat aan gaan doen. De schappen moeten hier zonder meer hun verantwoordelijkheid durven nemen.”
Schaap, zelf dijkgraaf van waterschap Groot-Salland, ontkent dat Nederland er op dit moment onveilig bij ligt. „Veel keringen zijn weliswaar niet veilig genoeg, maar dat is niet hetzelfde als niet veilig.”
Een aanzienlijk percentage van de keringen voldoet niet aan de normen, zegt ook Harm Albert Zanting, directeur Delta’s en Rivieren bij ingenieursbureau Arcadis. „Bovendien zijn die normen na tientallen jaren aan herziening toe.”
Ook Zanting pleit ervoor dat Den Haag het werk aan de keringen uit handen geeft. „Het Rijk moet wel eindverantwoordelijk blijven, maar als waterschappen of bedrijven het werk kunnen doen, is dat veel efficiënter.”
voetnoot (u17(Zie ook pag. 17.