OM: Zwaarder straffen bij homogeweld
DEN HAAG - Het openbaar ministerie gaat onderzoeken hoe geweldsdelicten met een discriminerend karakter zwaarder en beter kunnen worden bestraft. Dat heeft een zegsvrouw van het college van procureurs-generaal vrijdag gemeld.
Brouwer, de hoogste baas van het OM, heeft een en ander in een gesprek toegezegd aan homobelangenorganisatie COC. Voorzitter Frank van Dalen had om een onderhoud gevraagd, nadat het aantal meldingen van geweld tegen homoseksuelen in Amsterdam het afgelopen jaar fors was gestegen.Het OM heeft onlangs op advies van het Landelijk Bureau Discriminatiezaken (LBD) besloten dat bewezen geweldsdelicten gepleegd met discriminatie als motief een aanzienlijke strafverzwaring kunnen opleveren. De aanklagers tellen nu in zulke zaken 25 procent bij de normale strafeis op.
Daarnaast gaat het OM onderzoeken of er ook op bestuurlijk niveau aanpassingen mogelijk zijn die bestrijding van geweld tegen minderheden makkelijker kunnen maken. „Wellicht zijn tegen dit soort delinquenten andere straffen dan een locatieverbod zinvoller”, verklaarde de woordvoerster. „Daar gaat het college zich over buigen.” OM-topman Brouwer heeft hierover eind augustus een vervolggesprek met het COC.
Voorzitter Frank van Dalen van de homobelangenorganisatie zegt erg blij te zijn met de uitkomsten van het onderhoud. „Het OM onderkent de problemen die spelen en geeft aan actief naar een oplossing te willen zoeken”, vat hij samen. „Justitie neemt het geweld tegen homo’s gelukkig heel serieus.”
Het Meldpunt Discriminatie op Internet (MDI) signaleert over 2006 een stijging van het aantal discriminerende uitingen tegen homoseksuelen, staat in het jaarverslag. In totaal kwamen 1135 meldingen binnen over ruim 1700 uitingen, aldus het MDI. Het aantal uitlatingen dat inderdaad strafbaar was, verdubbelde ten opzichte van 2005 naar 984.
Net als de afgelopen jaren waren vorig jaar joden en moslims het vaakst slachtoffer van discriminerende opmerkingen op internet. Ook het aantal kwetsende opmerkingen over autochtone Nederlanders stijgt fors, meldt het MDI.
Dat beheerders van websites hun pagina’s niet vrijhouden van discriminatie, baart het MDI zorgen. De beheerders halen kwetsende opmerkingen vrijwel altijd weg van bijvoorbeeld een forum als het meldpunt ze erop wijst, maar ze houden ze niet uit zichzelf ”schoon”.