Geen ontslag voor trouwambtenaar
DRIMMELEN - De gemeente Drimmelen zal een trouwambtenaar met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk toch niet ontslaan. Dat heeft het college deze week besloten. RMU-directeur P. Schalk reageert verheugd. „Dit is een ruggensteun voor alle gewetensbezwaarden.”
Over de trouwambtenaar in Drimmelen ontstond eerder dit jaar landelijk commotie, nadat de gemeente had aangegeven de man te willen ontslaan omdat hij weigert homohuwelijken te sluiten. Niet alleen de christelijke partijen reageerden ontstemd, ook PvdA-fractievoorzitter Tichelaar gaf aan moeite te hebben met eventueel ontslag.Het college van Drimmelen heeft voor de totstandkoming van het besluit van deze week juridisch advies ingewonnen. Op grond daarvan kan de trouwambtenaar zijn functie behouden. „Hiermee respecteert de gemeente de gewetenskeuze van de ambtenaar”, zo schrijft de gemeente in een toelichting.
Het college benadrukt dat huwelijksvoltrekkingen tussen personen van gelijk geslacht altijd doorgang kunnen vinden. „Er zijn voldoende ambtenaren beschikbaar die hier geen bezwaar tegen maken. Daarmee is gekozen voor een praktische uitvoering van de motie van Groen Drimmelen, die is aangenomen op 1 maart van dit jaar.”
In de toelichting schrijft de gemeente dat er geen regeling is voor ambtenaren die principiële moeite hebben met het homohuwelijk. „Aan de ene kant is elke ambtenaar verplicht alle wettelijke taken die de functie meebrengt, te vervullen. Aan de andere kant mag een ambtenaar aangeven bepaalde werkzaamheden niet te willen uitvoeren op grond van gewetensbezwaren. Hieraan kan tegemoetgekomen worden, maar alleen wanneer het functioneren van de openbare dienst niet in het geding komt.”
De bewuste gewetensbezwaarde trouwambtenaar uit Drimmelen is de enige van dertien ambtenaren van de burgerlijke stand en dertien buitengewoon ambtenaren burgerlijke stand die verklaard hebben huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht niet te willen uitvoeren.
Alle andere 25 ambtenaren hebben verklaard daar geen bezwaar tegen te hebben. „Dat is ruim voldoende om het voltrekken van huwelijksvoltrekkingen tussen personen van gelijk geslacht te kunnen waarborgen. Het functioneren van de openbare dienst komt niet in het geding”, aldus de gemeente.
Voortaan wordt in Drimmelen aan elke nieuw aan te nemen (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand gevraagd te verklaren, of die gewetensbezwaren heeft tegen het voltrekken van een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht. „Bij de aanname wordt gemeld dat het functioneren van de openbare dienst niet in het geding mag komen door eventuele gewetensbezwaren. Dreigt dit wel te gebeuren, dan kan dit een reden zijn om deze persoon niet aan te nemen.”
De RMU heeft de man in de persoonlijke sfeer ondersteund, bevestigt directeur Schalk. „Ik ben blij met dit collegebesluit. Uit het ingewonnen juridisch advies door de gemeente blijkt dus dat er ruimte moet zijn voor gewetensbezwaren. In Drimmelen is er 1 ambtenaar op de 26 die geen homohuwelijken wil sluiten. Is er destijds dan niet overdreven gereageerd? Er was sprake van een hype, met tal van overbodige moties in veel gemeenten tot gevolg. Het besluit van Drimmelen betekent echter onmiskenbaar een positief signaal naar alle gewetensbezwaarde trouwambtenaren.”