Deelnemers IFES-conferentie bezinnen zich op gastvrijheid
HAMILTON - „Houden wij, net als de Heere Jezus, maaltijden met mensen aan de rand van de samenleving? Zijn wij bereid om gastvrij te zijn, en op zo’n eenvoudige manier getuige te zijn in de omgeving?”
Over deze vragen liet Ziel Machado, de regionale secretaris van IFES in Latijns-Amerika, de deelnemers aan de World Assembly van IFES nadenken. Aan de World Assembly, in het Canadese Hamilton, nemen ongeveer zeshonderd studenten van 152 verschillende nationaliteiten deel.Machada legde donderdag, op de tweede dag van de World Assembly, aan de hand van Lukas 22 uit dat gastvrijheid en redding veel nadruk krijgen in het Evangelie van Lukas. „In Lukas zien we hoe belangrijk het is voor de Heere Jezus om samen te eten. Alle maaltijden die worden genoemd, verwijzen naar het laatste avondmaal waarin de Heere Jezus en Zijn offer centraal staan. Aan tafel ontvangt de Heere Jezus verloren mensen die Hem zoeken. Deze wereld hunkert naar gemeenschap en acceptatie. Mensen uit te nodigen aan tafel is een manier om het Evangelie tot uitdrukking te brengen. Ook de Heere Jezus leefde in een vijandelijke wereld. Toch at Hij juist met zondaars, en had Hij gemeenschap met hen.”
Machado riep de deelnemers van de World Assembly op om daar een voorbeeld aan te nemen; als individu, maar ook als IFES-beweging. „Het is gemakkelijk om vrienden uit te nodigen. Maar waarom nodigen wij niet, net als Jezus, andere mensen uit, mensen met wie we in eerste instantie niet omgaan? Blijven we niet veel te veel hangen in de eigen subcultuurtjes?”
Een goed voorbeeld waarin deze gemeenschap tot uitdrukking komt, is de situatie in China. De regionale IFES-secretaris uit Hongkong vertelde dat er vanuit de regering beperkingen worden opgelegd om het Evangelie te delen. „We merken concrete weerstand. Zo kunnen christenen geen leidinggevende posities meer vervullen. Maar juist door deze weerstand ontstaat er vernieuwde belangstelling voor het christelijk geloof. Dat zorgt voor een sterke tegenbeweging. Niet door grootse evangelisatieacties komen mensen daar tot geloof, maar juist doordat christenen hun leven delen en de liefde van Christus laten zien.”
Tijdens de World Assembly zullen vijftien nieuwe (waaronder enkele islamitische) landen worden toegevoegd aan de wereldwijde IFES-beweging. Gisterochtend werden Armenië en Georgië verwelkomd door unanieme instemming met hun lidmaatschap. De desbetreffende afgevaardigden vertelden over de IFES-beweging in hun land en vroegen voorbede voor specifieke thema’s in hun land. In Georgië is nu voor het eerst sinds eeuwen een Bijbelstudiegroep. „Er moet nog veel worden opgebouwd, maar het begin is er.” Een aantal jaren geleden was Armenië onbereikbaar voor het Evangelie. Daardoor waren er weinig mogelijkheden voor IFES om een studentenbeweging te starten. Nu, na jaren van gebed, is een nieuwe IFES-beweging toegevoegd.
Bert den Hertog, directeur van IFES-Nederland en afgevaardigde naar de World Assembly, vindt dat de indrukken in Canada hem bepalen bij de geslotenheid van de christelijke wereld in Nederland. „Het stelt ons de kritische vraag of wij wel bereid zijn om maaltijden te houden met mensen die ons in eerste instantie niet liggen, in plaats van het Evangelie even over de schutting te gooien. Anderzijds is het erg bemoedigend om te zien dat de Heilige Geest op zo veel plekken in de wereld nog steeds aan het werk is. Dat biedt perspectief.”
Dit is het tweede verslag in een reeks van vier over de World Assembly van IFES in Hamilton, Canada.