Op Romeinse sandalen door Archeon
ALPHEN A/D RIJN - Joelende schoolkinderen drommen samen in een overvolle winkel. Medewerkers komen handen tekort om iedereen aan de laatste souvenirs te helpen. Misschien waren het deze kinderen die Archeon tot Museum van het Jaar verkozen.
De onderscheiding levert Alphen aan den Rijn een uniek project op. Want in plaats van villa’s komt er nu een Romeins museum naast Archeon.Directeur J. P. Veldman zegt „erg blij” te zijn met de titel Museum van het Jaar. Elke twee jaar reikt de Vereniging van Musea in Zuid-Holland deze prijs uit. Musea die zich onderscheiden op het gebied van presentatie, gastvrijheid en activiteiten maken er kans op. Veldman: „Het is een grote eer voor medewerkers en vrijwilligers die zich de afgelopen veertien jaar hebben ingezet voor het park.”
Voor de 4000 euro die aan de prijs verbonden is, heeft Veldman al een bestemming. „Die gaan we gebruiken om een Romeins museum op te zetten.” De uitreiking had vandaag plaats.
Voor het eerst mochten kinderen uit Zuid-Holland hun favoriete museum in de provincie nomineren. Een vakjury bezocht daarna de vier musea die het best scoorden. Archeon kwam als uiteindelijke winnaar uit de bus. „Het park maakt gebruik van archeotolken, die de historische en moderne tijd met elkaar verbinden”, legt jurylid Judith Tegelaers uit.
„Door demonstraties krijgt de bezoeker een goede indruk van de tijden van weleer. Het edutainmentgehalte is hoog, doordat de kinderen zelf mogen meedoen. Daarnaast is het voor het museum een uitdaging om het verleden zo authentiek mogelijk te bewaren terwijl het geen structurele subsidie krijgt.” De gebouwen in het park zijn op ware grootte gereconstrueerd aan de hand van archeologische vondsten. „De jury vindt dat Archeon daar goed in is geslaagd.”
Het stadshart van Alphen aan den Rijn is de afgelopen jaren stevig verbouwd en daarbij is het militaire fort Albaniana opgegraven, dat in 41 na Christus werd gebouwd. Daarnaast werden een omringend kampdorp en de daarbij horende infrastructuur gevonden. Dat Romeinse verleden moet in het museum een plaats krijgen.
Het gaat om een „bijzonder project”, vindt Veldman. Projectontwikkelaar Bouwfonds en de gemeente stellen grond die bestemd was voor de bouw van zeven villa’s beschikbaar voor het nieuw te bouwen museum. Veldman hoopt dat deze aanpak een voorbeeld is voor de rest van Europa. „Het is een unieke kans.”
tussenkop (u16(Geldwerving
De 4000 euro is echter niet genoeg om het museum en de uitbreiding van Archeon te realiseren. Het hele project gaat vier ton kosten. Het resterende bedrag wordt bij elkaar gebracht door het aanschrijven van fondsen en de inzet van vrijwilligers die donateurs werven. Bovendien is het de bedoeling het museum voor een groot deel zelf te bouwen. Een behuizing is er al: een inheemse boerderij die gevonden is bij Rijswijk. Veldman: „Het gebint, de balken staan opgeslagen in de loods van Archeon. Een kwestie van opbouwen dus.”
Het Romeinse museum wordt gerealiseerd naast de ingang van Archeon. De gemeente had aanvankelijk de parkeerplaats in gedachten en stond er niet om te springen de grond af te staan. Bij het museum krijgen ook vee, kampementen en een veld om toernooien te houden een plek.
„We willen aandacht besteden aan het Romeinse verleden van Alphen. Hoe zag het dagelijks leven er uit? Hoe kwamen de Romeinen aan hout?” zegt Veldman.
Geheel in de stijl van het park zullen verschillende ”doe-dingen” worden georganiseerd. „We denken er zelfs aan de gasten te verkleden voordat ze het museum binnenstappen. Bezoekers krijgen bijvoorbeeld Romeinse sandalen en een tuniek aan voordat ze naar de Romeinse stad in het park kunnen lopen.”
In oktober behandelt de gemeenteraad van Alphen het verzoek van Archeon. „Daarin wordt om een kleine bijdrage en om medewerking gevraagd”, legt een woordvoerster van de gemeente uit. Voor het tentoonstellen van Romeinse voorwerpen is bovendien toestemming van de provincie Zuid-Holland nodig. Zij is officieel eigenaar van de opgravingen.