„Zon niet oorzaak warmer klimaat”
APELDOORN - De zon is niet de oorzaak van de huidige klimaatsverandering, maar heeft eerder een verkoelend dan een opwarmend effect. Dat schrijven onderzoekers in het dinsdag verschenen nummer van het Britse wetenschappelijke maandblad Proceedings of the Royal Society A.
Metingen van de zonneactiviteit over de periode sinds 1975 tonen aan dat de zon vanaf 1985 minder actief is geworden. Dat concluderen de onderzoekers Mike Lockwood van het Britse Rutherford Appleton Laboratory en Claus Fröhlich, verbonden aan het Zwitserse World Radiation Centre.Met hun publicatie ontnemen zij degenen die de menselijke oorzaken van klimaatsverandringen in twijfel trekken het argument dat de zon de belangrijkste oorzaak van de warmere aarde is en niet de uitstoot van broeikasgassen, zoals kooldioxide.
Door de afname van de zonneactiviteit sinds 1985 zou de aarde moeten afkoelen. Nu het tegenovergestelde het geval lijkt te zijn, zouden er andere oorzaken moeten zijn voor de opwarming van het klimaat.
Lockwood en Fröhlich onderzochten voor de periode sinds 1975 de best meetbare zonne-eigenschappen, zoals het aantal zonnevlekken, de totale hoeveelheid zonnestraling en de hoeveelheid kosmische straling in de atmosfeer. Uit deze gegevens concluderen ze dat de zonneactiviteit sinds 1985 is afgenomen.
De onderzoekers zien dat als een trendbreuk. Ze zeggen dat het wel aannemelijk is dat veranderingen in de zonne-activiteit in de afgelopen eeuwen invloed hebben gehad op het klimaat op aarde.
Het IPCC, de klimaatsonderzoeksinstelling van de Verenigde Naties, onderstreept al bijna twintig jaar dat met name de uitstoot van kooldioxide in bijvoorbeeld industrie en verkeer, door verbranding van fossiele brandstoffen als aardolie en steenkool, de oorzaak is van de huidige klimaatsverandering.