Binnenland

Verhagen: Wel mandaat voor inval Irak

DEN HAAG (ANP) – Een volkenrechtelijk mandaat dat de inval van de Amerikanen in Irak in 2003 rechtvaardigde was er wel degelijk. Dat vond het kabinet toen en dat vindt het nog steeds. De inval voldoet ook aan de criteria die het kabinet nu wil hanteren voor steun aan militair optreden.

10 July 2007 19:06Gewijzigd op 14 November 2020 04:55

Dat zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) dinsdag tijdens een debat met de Eerste Kamer. Volgens de minister was de inval, die politieke steun van Nederland kreeg, legitiem op grond van een „samenstel" van resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Hij weersprak dat er sprake was van een „grabbelton van resoluties", zoals D66 beweerde.De uitspraak van de minister staat haaks op de opmerking van vicepremier Bos (PvdA). Die beloofde na de coalitieonderhandelingen dat er criteria zouden komen die er toe zouden leiden dat de door de PvdA verfoeide steun van Nederland aan de Amerikanen voor de inval in Irak zich nooit meer zou herhalen.

Verhagen ontkende in de senaat dat hij de Tweede Kamer tegenstrijdige visies over dat besluit heeft onthouden, zoals de PvdA suggereerde. De minister zei de Kamer in 2003 een brief te hebben gestuurd waarin alle „voors en tegens" en een weergave van de verschillende visies stonden.

PvdA–senator De Vries viel maandag hard uit naar het kabinet. Hij vindt dat de regering verantwoording moet afleggen en uit zichzelf openheid van zaken moet geven over de wijze waarop de politieke steun voor de inval was gegeven. Hij memoreerde onder meer uitgelekte interne informatie, waar de regering niet op in wil gaan.

De Vries werd dinsdag door Verhagen fijntjes –en door de senatoren van de CDA en VVD minder fijntjes– gewezen op een gezamenlijke verklaring die het CDA en de PvdA indertijd hebben afgelegd. CDA en PvdA probeerden toen een kabinet te formeren. De Amerikanen waren Irak al ingevallen. De PvdA had zich altijd verzet tegen deze oorlog, maar verklaarde gebroederlijk met het CDA dat de „rechtmatigheid" van die inval de „partijen niet langer verdeeld" hield.

Overigens is de discussie over een onderzoek naar de Nederlandse steun voor de inval nog niet afgelopen. In september wil de senaat er nog eens over debatteren. Hoewel er geen meerderheid voor bestaat in de Eerste Kamer, willen de SP, D66, GroenLinks en de PvdA kijken of er niet toch vragen geformuleerd kunnen worden die onderzocht kunnen worden. De ChristenUnie, SGP en VVD zien er niet veel in.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer