Opinie

Roken op het schoolplein

Was de aanduiding ”Kruisvaart tegen het Rookverbod” met opzet gekozen? Het actieschip dat zondagavond het Amsterdamse Oosterdok in voer, had drie weken lang handtekeningen verzameld tegen het rookverbod in de horeca.

10 July 2007 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:55

Er moet een eind komen aan de betutteling van minister Klink van Volksgezondheid, zeggen de organisatoren. Een daarvan, de Rokerspartij, noemt zich tegenwoordig de Partij tegen Betutteling.Deze kruisvaarders moeten zich de onderlip stuk hebben gebeten toen ze, nog geen etmaal later, hoorden van het voorstel om roken op het schoolplein te verbieden. Dat voorstel komt van de Besturenraad, een koepelorganisatie van het protestants-christelijk onderwijs die in totaal 800.000 leerlingen vertegenwoordigt. De raad adviseert de aangesloten scholen om tegelijk met het ingaan van het rookverbod in de horeca, op 1 juli 2008, ook de schoolpleinen rookvrij te verklaren.

Het voorstel van de Besturenraad klinkt logisch. Als roken een bedreiging is voor de gezondheid -en daar twijfelt langzamerhand niemand meer aan- is het raadzaam om het roken bij jongeren zo veel mogelijk te ontmoedigen. Een rookvrij schoolplein ligt dan in het verlengde van gezond voedsel in de kantine en voldoende lichaamsbeweging.

Toch zijn er wel enkele kanttekeningen te plaatsen bij dit advies. Dat gebeurde gisteren ook meteen nadat de Besturenraad ermee naar buiten kwam. Scholieren zouden zich verplaatsen naar buiten het plein, zodat er groepen zwerfrokers ontstaan. Het gevaar van meeroken op een schoolplein is verwaarloosbaar en een verbod is dus minder dringend dan in afgesloten ruimtes. En is het wel verstandig om met zo’n plan te komen als je al weet dat de handhaving ervan haast ondoenlijk is? Een van de verdedigers van de rokersbelangen stelt hypocriet: Een rookverbod leidt tot meer binnenshuis roken, wat gevaarlijker is vanwege de daar aanwezige kinderen.

Ondanks al deze tegenargumenten blijft het een vreemde zaak dat sigaretten pas te koop zijn vanaf de leeftijd van zestien jaar, terwijl eerste- en tweedeklassers in het voortgezet onderwijs lopen te paffen. Juist de groep tussen de twaalf en de veertien is het kwetsbaarst. Het is de leeftijdsgroep waarin het percentage rokers het sterkst toeneemt. Negen van de tien rokers is vóór het achttiende jaar begonnen. Roken is stoer, gezellig, relaxed - vinden ze.

Dat imago dient te verdwijnen en daarbij spelen de scholen een belangrijke rol. Scholen dienen ook ouders van het nut van deze maatregel te overtuigen, zodat de regels thuis en (is0(

op school zo veel mogelijk overeenkomen.(is2m(

Een rookverbod op schoolpleinen is een vorm van ontmoediging, geen betutteling. De verdedigers van de rechten van de rokers hebben inderdaad bewust voor de term ”kruisvaart” gekozen. Ze willen het CDA „herinneren aan een periode in de christelijke geschiedenis waarin óók tegen onderdrukking werd gevochten.” De rokers voelen zich kennelijk in de hoek gedrukt door het huidige kabinet, dat terecht een gezonde leefstijl wil bevorderen. Aan deze kruisvaarders mogen minister Klink en de Besturenraad echter tabak hebben.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer