Musharraf geeft bemiddelaars Rode Moskee meer tijd
ISLAMABAD (AP) – De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft maandag tijdens crisisberaad over de situatie bij de radicale Rode Moskee in Islamabad besloten bemiddelende geestelijken meer tijd te geven om de extremisten die zich in het moskeecomplex verschanst hebben over te halen hun wapens neer te leggen. Dat hebben bronnen binnen de overheid gemeld.
Een woordvoerder van de moskee zei dat het leger inmiddels een aanval heeft uitgevoerd op de moskee, waarbij honderden mannen en vrouwen zijn gesneuveld. Dat bericht kon niet worden geverifieerd.Onder de bemiddelaars bevindt zich naar verluidt ook Taqi Usmani, een voormalige leraar van Abdul Rashid Ghazi, die in de moskee de leiding heeft. Een groep van twintig parlementariërs, leden van radicale religieuze partijen, die ook de moskee in wilden om te bemiddelen, werd door het leger tegengehouden. Volgens de autoriteiten worden de extremisten in het complex geleid door terroristen die door de autoriteiten worden gezocht wegens hun betrokkenheid bij aanslagen in Pakistan en elders.
Musharraf heeft gezegd dat zich in de moskee leden van Jaish–e–Mohammed ophouden, een radicale groep die betrokken is bij de separatistische strijd in het Indiase deel van Kashmir en banden onderhoudt met Al–Qaida. Volgens een bron binnen het leger is inmiddels ook duidelijk dat in de moskee lieden verschanst zitten die banden hebben met Harkat Jihad–e–Islami, waarvan leden worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op de journalist Daniel Pearl van de Wall Street Journal. Pearl werd in 2002 in Karachi vermoord. In datzelfde jaar, eveneens in Karachi, kwamen elf Franse technici om het leven bij een aanslag die ook wordt toegeschreven aan Harkat.
De belegering van de moskee leidde in het stammengebied van de provincie Bajur tot een massaal protest tegen de overheid. Honderden gemaskerde militanten schoten daar met geweren in de lucht. Rond de twintigduizend stamleden scandeerden leuzen als ‘dood aan Musharraf’ en ‘dood aan Amerika’. Maulana Faqir Mohammed, een door de autoriteiten gezochte radicale geestelijke en bondgenoot van de nummer 2 van Al–Qaida, Ayman al–Zawahri, sprak de betogers toe. ‘Alle beleidsmaatregelen van Musharraf zijn gericht tegen de islam en het land. Daarom is hij nu onze vijand’, zei hij.
Zondag schoten de troepen die het moskeecomplex omsingeld houden grote gaten in de muur van het complex. Zij proberen bressen te slaan om de mensen die binnen gegijzeld worden gehouden door de militante geestelijke Abdul Rashid Ghazi, de kans te geven weg te komen. Vanuit het complex, waar zich tevens nog altijd vele tientallen gewapende fanatieke aanhangers van Ghazi verschanst houden, werd op de commado’s geschoten. Een van hen werd dodelijk getroffen. Een tweede soldaat raakte gewond.
President Musharraf dreigde zaterdag de extremisten in de moskee te laten doden als zij zich niet overgeven. Het was voor het eerst dat Musharraf zich over de toestand rond de Rode Moskee uitliet. Ghazi zegt dat zijn volgelingen de martelaarsdood verkiezen boven overgave aan de regering.
Musharraf zei dat het leger zich tot nog toe heeft ingehouden vanwege de aanwezigheid van vrouwen en kinderen in de moskee. Volgens de autoriteiten worden de vrouwen en kinderen door de radicalen gegijzeld. Bij de belegering zijn volgens de regering sinds dinsdag 24 doden gevallen, maar Ghazi beweert dat vele tientallen van zijn leerlingen door regeringsvuur zijn gedood.
Uit het moskeecomplex zijn ruim 1.200 mensen gevlucht, voor het merendeel leerlingen van de twee koranscholen op het terrein. In het complex hebben zich volgens schatting van de autoriteiten ongeveer honderd gewapende militanten verschanst, met een nog onbekend aantal leerlingen.