Moderne tijden maken liberalisering post onvermijdelijk
BRUSSEL (ANP) - De postbezorging was lange tijd een kwestie van nationale trots. La Poste in Frankrijk, Deutsche Post in Duitsland en natuurlijk de Nederlandse PTT - stuk voor stuk rotsen in de branding in roerige tijden.
Maar de laatste jaren hebben moderne technieken de sector een flinke slag toegebracht. Wachtte men vroeger vol spanning op de postbode die de felbegeerde toelatings- of liefdesbrief kwam brengen, tegenwoordig verloopt communicatie vooral via internet, e-mail en sms.Reden voor de Europese Unie om de nationale monopolies op de verliesgevende postbezorging op te heffen. Naar verwachting stemt het Europees Parlement morgen in met het voorstel om deze dienstverlening per 2011 te liberaliseren.
De Europese Commissie wilde de markt al per 2009 vrijmaken, maar het Parlement geeft de sector twee jaar langer de kans om zich aan te passen. Bovendien wordt de richtlijn nog eens twee jaar uitgesteld in de nieuwe lidstaten en in landen met veel afgelegen gebieden en eilanden. Waarschijnlijk zullen Griekenland en ook Zuid-Europese landen met eilanden in de Caraïben en de Azoren deze bepaling aangrijpen om de liberalisering twee jaar uit te stellen.
Het Europees Parlement verwacht dat de bezorging als gevolg van de concurrentiestrijd goedkoper en efficiënter zal worden. Veel Noord-Europese landen hebben -vooruitlopend op Europese wetgeving- hun postmarkt al geliberaliseerd. In Nederland gebeurt dit per 1 januari 2008.
De Socialistische Partij (SP), die fel tegen het plan is, vreest dat veel postbodes hun baan zullen verliezen. „Daar komen gepensioneerden, huisvrouwen en studenten die een zakcentje willen bijverdienen voor in de plaats. Dat zijn geen serieuze parttimebanen”, vindt SP-Europarlementariër Meijer.
Europarlementariër Wortmann van het CDA vindt dat „populistisch” van de SP. Volgens haar is de hele postsector nu eenmaal aan het veranderen en komt er juist nieuwe werkgelegenheid „onder gezonde marktcondities.”
Het Nederlandse TNT Post ziet enorme kansen voor economische groei. „We zijn nu al aan het uitbreiden en zullen dat nog meer gaan doen. Deze maatregel is heel belangrijk voor ons”, zei woordvoerder Jan Bart Henry. TNT heeft bijvoorbeeld plannen voor België, Italië, Oostenrijk en Oost-Europese landen.
Volgens de Europese richtlijn blijven overheden verantwoordelijk voor een zogenaamde „universele dienst.” Dit houdt in dat alle burgers vijf keer per week post blijven ontvangen, ook al wonen ze zo afgelegen dat het voor ondernemingen niet rendabel is er te bezorgen.
Als het Europees Parlement ermee instemt, moeten de Europese ministers het voorstel nog goedkeuren. Verwacht wordt dat vooral de Fransen zullen protesteren. Zij kunnen maar moeilijk afscheid nemen van de traditionele postbode die elke dag het tuinhekje openzwaait.