Buitenland

Zorgen om de wereld op 07-07-07

APELDOORN - Het is zaterdag ”halfway point”: zevenhalf jaar geleden verklaarden 189 regeringsleiders dat in 2015 acht millenniumdoelstellingen moesten zijn behaald. Het zevende millenniumdoel dat inzet op aandacht voor het milieu wordt vandaag bijzonder onder de aandacht gebracht door acht Live Earth-concerten tegen klimaatsverandering, een initiatief van de Amerikaanse oud-vicepresident Al Gore.

Buitenlandredactie
6 July 2007 23:07Gewijzigd op 14 November 2020 04:55

Op acht verschillende locaties over de hele wereld, te beginnen in Sydney, treden 150 verschillende popsterren een etmaal lang op. Maar critici vragen zich af of deze parade van geldverspillende rocksterren die de wereld overvliegen in hun brandstofslurpende privéjets wel de juiste boodschap overbrengt.„Het laatste wat deze planeet nodig heeft, is een rockconcert”, zei zelfs popzanger Roger Daltrey enkele weken geleden tegenover een Britse krant. De organisatie van Live Earth heeft aangegeven dat ze zo groen mogelijk te werk is gegaan. Zo wordt er bijgehouden hoeveel energie er wordt verbruikt en komt een deel van de opbrengst van de kaartverkoop ten goede aan de distributie van spaarlampen.

Volgens Al Gore is het evenement het milieuvriendelijkste in zijn soort. De innovatieve maatregelen die zijn toegepast om de uitstoot van CO(in2( te beperken, zullen volgens de oud-vicepresident de standaard bepalen voor de komende jaren. Verder worden organisatoren van de concerten gestimuleerd hun generatoren te laten lopen op biobrandstof en zo veel mogelijk afbeekbare verpakkingsmaterialen te gebruiken.

De grootste vervuilende factor in de hele organisatie blijft het vervoer. Al het luchtverkeer van medewerkers en artiesten is tot een minimum beperkt en de uitstoot van CO2 daarvan is afgekocht. De helft van de totale aanslag op het milieu van Live Earth komt echter voor rekening van de kilometers die het publiek in auto’s, bussen en treinen af moet leggen om bij de afzonderlijke arena’s te komen waar de concerten plaatsvinden. De organisatie acht dit echter aanvaardbaar vanwege het grote doel van bewustwording dat ermee bereikt wordt.

Ook de andere zeven millenniumdoelen zullen de komende jaren veel aandacht vragen. Met name zuidelijk Afrika loopt ver achter op schema. De Amerikaanse topeconoom Jeffrey Sachs, die een belangrijke rol vervulde bij het formuleren van praktische oplossingen voor de acht problemen, blijft echter geloven in de mogelijkheid om de doelen in 2015 te hebben bereikt. „Het is nu of nooit. In ideeën zijn wel al over de helft”, liet hij deze week tegenover de Wereldomroep weten. Hij erkende dat de doelen ambitieus zijn, maar „kun je te ambitieus zijn wanneer dagelijks duizenden mensen sterven aan kwalen waar prima oplossingen voor zijn?”

De Nederlandse minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Koenders, gaat er ook van uit dat de doelen gehaald kunnen worden, hoewel „er nog veel moet gebeuren.” Koenders liet vorige week weten het Nederlandse ontwikkelingsbudget vooral in te willen zetten voor kwetsbare landen die net een burgeroorlog achter de rug hebben.

Ontwikkelingsexperts zijn ondertussen minder optimistisch. Volgens directeur Leo de Haan van het Afrika Studie Centrum in Leiden houden de doelstellingen er onvoldoende rekening mee dat er „een diepgaand maatschappelijk hervormingsproces” nodig is om vooruitgang te boeken in Afrika.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer