Rotterdam mag junks weren
Burgemeester Opstelten van Rotterdam mag overlastgevende junks verbieden zich in de wijk Delfshaven op te houden. Dat bepaalde de Rotterdamse bestuursrechter mr. H. Naves vrijdag in een kort geding dat de Rotterdamse Junkiebond en tien individuele verslaafden tegen het besluit van de burgemeester hadden aangespannen.
Opstelten legde kortgeleden een groep verslaafden en randfiguren in de omgeving van de tippelzone aan de Keileweg een gebiedsverbod op van zes maanden. Gedurende die tijd mogen ze zich niet in de wijk Delfshaven ophouden. De Junkiebond spande daarop een kort geding aan, omdat de burgemeester met deze door hem opgelegde maatregel de Grondwet zou schenden.
Mr. Naves stelde vast dat de Rotterdamse burgemeester het recht heeft binnen zijn bevoegdheden een dergelijke maatregel op te leggen. Allen de tijdsduur van de maatregel, zes maanden, vond de bestuursrechter wel wat lang. Ook had Opstelten de junks vooraf moeten waarschuwen dat hij van plan was een dergelijke maatregel op te leggen. In die zin sprak hij van een vormfout die de burgemeester had gemaakt.
Een periode van vier weken in plaats van zes maanden achtte Naves meer aannemelijk. „Wanneer de overlastgevers in Delfshaven van tevoren worden gewaarschuwd, kan hun eventueel op grond van de algemene politie verordening (APV) een korte verblijfsontzegging van maximaal twee weken worden opgelegd. Wanneer dat wordt geschonden, kan een gebiedsontzegging van langer dan vier weken worden opgelegd”, aldus de bestuursrechter.
Burgemeester Opstelten is verheugd over de uitspraak van de bestuursrechter. „Het instrument van gebiedsontzegging is tenminste overeindgebleven. Dat raamwerk is oké. De precieze uitvoering ervan gaan we nu aanscherpen en in de toekomst vaker toepassen”, aldus de Rotterdamse burgemeester.
Ook woordvoerster Nora Storm van de Junkiebond is zeer content met de uitspraak van de rechter. „Niemand heeft uiteindelijk gewonnen of verloren. Het gaat er ons om dat er wordt nagedacht over een echte oplossing voor het probleem. Mensen hier wegsturen helpt natuurlijk niet. Die gaan tien straten verderop hun heil zoeken. Gebleken is ook dat met een zak met geld voor de hulpverlening het probleem niet is opgelost. Er moet gewoon onderdak voor de junks komen.”
Eind juli reikte de burgemeester de eerste gebiedsverboden uit aan 97 overlastgevende figuren. Die zouden, wanneer de tippelzone aan de Keileweg is gesloten, zich niet meer in de deelgemeente mogen vertonen. Het bleek echter dat een aantal van de mensen die een gebiedsontzegging kregen, gewoon in de deelgemeente woonde. Zij konden daarom niet worden geweerd. Anderen konden hulpverleningsinstellingen niet meer bereiken. Uiteindelijk bleven er 52 mensen over. Aan veertig van hen werd een gebiedsverbod opgelegd.
De vraag wat te doen als junks de gebiedsontzegging aan hun laars lappen -de eersten van hen stonden vrijdagmiddag terecht- wees de politierechter door naar de meervoudige strafkamer. Volgens hem moet daar door meer rechters een oordeel over worden geveld.