Binnenland

„Standpunt Palestijnse staat is niet nieuw”

Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken ontkent dat de Nederlandse regering zich bij haar positiebepaling ten opzichte van het conflict tussen Israël en de Palestijnen laat leiden door de gebeurtenissen in Amerika en Afghanistan. Het pleidooi dat premier Kok deze week hield voor een onafhankelijke, levensvatbare Palestijnse staat is niet nieuw, aldus de bewindsman.

Van onze redactie politiek
18 October 2001 12:11Gewijzigd op 13 November 2020 23:14

Het SGP–kamerlid Van den Berg riep het kabinet gisteren tijdens een debat over de Europese Unie ter verantwoording voor zijn positiebepaling ten opzichte van het Midden–Oostenconflict. Hij zei zich „ernstig zorgen” te maken dat Israël „het kind van de rekening dreigt te worden in de bestrijding van het internationaal terrorisme.”

„Onder druk van de omstandigheden worden Arabische landen gepaaid en roepen de Britse en onze eigen premier de Amerikaanse president na dat er een Palestijnse staat moet komen”, aldus Van den Berg. „Wij vinden dat een zeer onwenselijk signaal op dit kritische ogenblik, nu de zaak in het Midden–Oosten op scherp staat en een Israëlische minister om het leven is gekomen bij een aanslag.”

Premier Kok zei dinsdag in een gesprek met de Palestijnse leider Arafat dat hij voor een Palestijnse staat is, mits er voor Israël goede veiligheidsgaranties komen. Volgens minister Van Aartsen is dat geen standpunt om Arabische landen te paaien. De Israëlische regering kent dit Nederlandse standpunt allang, aldus de bewindsman, die er bovendien op wees dat het standpunt in lijn is met het gezamenlijke Europese beleid.

Van Aartsen kondigde aan dat zijn Israëlische ambtsgenoot Peres binnenkort in Den Haag op bezoek komt. De bewindsman heeft Peres dinsdag in een telefoongesprek al bijgepraat over het flitsbezoek dat Arafat die ochtend aan de Nederlandse regering bracht.

Afghanistan
Het debat over de Europese Unie werd door zowel de SP als GroenLinks aangegrepen om nog eens diep op de kwestie–Afghanistan in te gaan. De SP wijst de Brits–Amerikaanse aanvallen zonder meer af en wil dat de EU voor een andere politiek kiest. GroenLinks twijfelt in toenemende mate over de eerder uitgesproken steun.

Het kabinet weigerde gisteren toe te geven aan de vurige wens van GroenLinks om binnen de Europese Unie te pleiten voor een bombardementspauze, waardoor humanitaire organisaties even de tijd krijgen om hulp te verlenen aan onschuldige slachtoffers. Volgens minister Van Aartsen is dat „een zaak van de Amerikanen en de Engelsen. Nederland zal hierover geen voorstel doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer