Binnenland

Kamer kritiseert plan Rouvoet

DEN HAAG - De Tweede Kamer vindt dat minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin te ver gaat met zijn plan om voor ieder kind een inschatting te maken van de mogelijke risico’s tijdens de opvoeding.

Redactie politiek
5 July 2007 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 04:54

De bewindsman daarentegen vindt dat de Kamer „spookbeelden” oproept, zo bleek woensdag tijdens een commissievergadering over Rouvoets beleidsnota ”Alle kansen voor alle kinderen”.CDA-Kamerlid Sterk is bang dat de „bemoeizorg” die Rouvoet wil, overgaat in „bemoeizucht”. Ze vraagt zich bijvoorbeeld af waarom werkloosheid van een alleenstaande moeder leidt tot een aantekening.

SGP-Kamerlid Van der Vlies is bang dat mogelijk ook kinderen die van hun ouders niet naar het sportveld mogen in het uiterste geval opvoedondersteuning krijgen. ChristenUnie-Kamerlid Voordewind staat ook op het standpunt dat de overheid niet zomaar mag ingrijpen in gezinnen.

De gewraakte aantekening in het dossier van de kinderen moet plaatshebben in de eerste vier levensjaren. Als er later problemen onstaan, kunnen betrokken instanties snel ingrijpen.

Rouvoet meent dat de Tweede Kamer rond de risicoanalyse „spookbeelden” oproept. Hij vindt de opvoeding van kinderen ten principale een zaak van de ouders. Alleen als het nodig is, moet de overheid ingrijpen. „Als een kind grote risico’s loopt, kun je daar niet schouderophalend aan voorbijgaan.”

De bewindsman zei dat zijn plan niet veel afwijkt van de huidige gang van zaken op consultatiebureaus. Daarin wordt op dit moment al bekeken welke risico’s kinderen medisch gezien lopen. De bewindsman wil dat systeem uitbreiden naar sociale risico’s. Overigens kijken veel artsen op consultatiebureaus nu ook al naar de gezinssituatie, zo voegde hij eraan toe.

Een onderdeel van Rouvoets plan is verplichte opvoedondersteuning. Ook daarbij plaatste de Kamer woensdag kritische kanttekeningen. In zijn antwoord wees de minister erop dat verplichte ondersteuning alleen aan de orde is als er sprake is van een ondertoezichtstelling (OTS). En dat is een zaak van de rechter.

Rouvoet gaf aan dat vrijwillige opvoedondersteuning voor iedereen beschikbaar komt in de centra voor jeugd en gezin, die hij uiterlijk in 2011 in elke gemeente wil. Tijdens werkbezoeken kwam de bewindsman regelmatig mensen tegen die graag opvoedingsadviezen willen. Rouvoet wil daar in de centra voor jeugd en gezin gelegenheid voor bieden. In die centra krijgen naast consultatiebureaus ook instellingen voor welzijn, onderwijs, gezondheidszorg en de politie een plaats.

VVD-Kamerlid Verdonk en SP-Kamerlid Langveld zouden graag zien dat de bureaus jeugdzorg, die nu onder de provincie vallen, samengaan met de centra voor jeugd en gezin.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer