Arbeidsmarktrapport VS flakkerend lichtpuntje
De onverwachte daling van de Amerikaanse werkloosheid was een flakkerend lichtpuntje in een week waarin de mineurstemming overheerste. Ondanks de late stijging vrijdagmiddag van de Amsterdamse effectenbeurs, noteerde de AEX-index 15 punten lager dan vorige week vrijdag.
Maandag waren de financiële markten in de VS gesloten, met als gevolg dat het een relatief rustige dag was. Wel werd in Europa de inkoopmanagersindex voor de industrie gepubliceerd. De index daalde in augustus voor de tweede maand op rij. Het moeizame economische herstel in de VS heeft ertoe geleid dat vooral de exportsector in Europa moeilijke tijden doormaakt.
Evenals de Europese index stelde dinsdag de Amerikaanse licht teleur. De aandelenbeurzen reageerden negatief op de publicatie van de inkoopmanagersindex. Na de forse daling in de maand juli was voor augustus op een licht herstel gerekend. Het herstel bleef echter uit en de index bleef onveranderd. Er was vooral somberheid over de deelindex voor nieuwe orders.
Stroeve ziet echter nog steeds geen reden om de groeiscenario’s voor de VS aan te passen. De effectenbank acht de kans op een double-dip in de Amerikaanse economie dan ook onwaarschijnlijk.
Woensdag werd bekend dat de Franse economie in het tweede kwartaal met 0,5 procent groeide. Dit ligt iets onder het verwachte groeicijfer van 0,6 procent. Niettemin blijft Frankrijk beter presteren dan andere grote Europese landen als Duitsland en Italië. De Franse industriële productie was het tweede kwartaal zwak en de groei was dan ook voornamelijk te danken aan de gezinsuitgaven. Zonder een verbetering in de industrie zal het economisch herstel slechts gematigd zijn.
In de VS kwam donderdag een aantal interessante macro-economische cijfers naar buiten. Enerzijds stelde de inkoopmanagersindex in de dienstensector teleur. Anderzijds waren de fabrieksorders verrassend sterk.
Vrijdagmiddag verraste het Amerikaanse arbeidsmarktrapport de markten positief. In de VS daalde de werkloosheid naar 5,7 procent, terwijl een stijging tot 6,0 procent was verwacht. Teleurstellend was wel de banencreatie in de industrie. Hier nam de werkgelegenheid af met 68.000 banen. Het was voornamelijk de overheid (41.000 banen) die profiteerde van het huidige arbeidsaanbod en veel nieuw personeel aannam.
Dinsdagochtend maakt het CBS cijfers over de Nederlandse detailhandelsverkopen in de maand juli bekend. De Nederlandse consument is al een behoorlijke tijd somber gestemd. Ook is de bereidheid van de consumenten om grote aankopen te doen zeer gering. Belangrijkste redenen hiervoor zijn dat de Nederlandse consument hinder ondervindt van de hoge inflatie. Ook de onrust op de financiële markten zal in juli een drukkend effect hebben gehad op de verkopen. Eén aspect dat echter wel een positieve invloed heeft op de detailhandelsverkopen is de zeer lage werkloosheid in Nederland. Pas als de consument werkelijk zijn baan verliest, zal hij zijn uitgavenpatroon daadwerkelijk gaan aanpassen.
Woensdagavond wordt in de VS het Beige Book gepubliceerd. Dit rapport is samengesteld door de regionale Federal Reserve-banken en geeft een beeld van de Amerikaanse economie. De macro-economische data die recent zijn gepubliceerd, zijn overwegend zwakker dan van tevoren ingeschat was.
Donderdagmiddag komt de Europese Centrale Bank bijeen voor een nieuw rentebesluit. Vooralsnog valt dit jaar geen renteverlaging door de ECB te verwachten. Hoewel de inflatie in Europa recent onder de bovenkant van de doelstellingszone (2,0 procent) is gezakt, was dit voornamelijk te danken aan statistische effecten. De jaarlijkse inflatie zal bij een onveranderde maandmutatie de komende maanden vanzelf weer oplopen.
Vrijdagmiddag worden in de VS de detailhandelsverkopen over de maand augustus gepubliceerd. De verkopen zullen voornamelijk zijn gestimuleerd door de hoge autoverkopen van de laatste tijd. Ook hebben de lage rentetarieven een stimulerend effect op de uitgaven en bestedingen. De orders voor duurzame goederen en de fabrieksorders verrasten recent eveneens positief.
Op de beurzen was het beeld afgelopen week per saldo negatief. De belangrijke graadmeter op de Amsterdamse beurs AEX leverde ruim 15 punten in. Dit in reactie op de deze week uitgekomen macrocijfers, de voortdurende oorlogsdreiging in Irak en het naderen van 11 september.
Dinsdag maakte DSM bekend de vitaminen- en fijnchemieactiviteiten van Roche over te nemen voor 2,25 miljard euro. De prijs die DSM betaalt is aantrekkelijk, het bedrijf betaalt iets minder dan eenmaal de omzet. De business kan goed worden geïntegreerd en de recente investeringen van Roche in modernisering en kostenverlaging zullen hun vruchten afwerpen.
Laurus was deze week ook volop in het nieuws. Dinsdag maakte de geplaagde winkelier de halfjaarresultaten bekend. Het blijft tobben.
Woensdag presenteerde TotalFinaElf tweedekwartaalresultaten, die conform verwachting waren. Het bedrijf handhaafde de doelstelling van 10 procent productiegroei dit jaar en verwacht de komende vijf jaar een productiegroei van 7 procent. Dit is erg hoog in vergelijking met de andere grote olieconcerns. Donderdagavond gaf Intel een update over het lopende kwartaal. Het bedrijf stelde de omzetprognose voor het derde kwartaal naar beneden bij, maar minder dan verwacht. Aanstaande dinsdag zal Nokia een update geven over het lopende kwartaal. France Télécom zal vrijdag duidelijkheid moeten geven over de financiële situatie waarin het bedrijf verkeert. De enorme schuldenlast dreigt het bedrijf in de afgrond te storten, mede omdat in 2003 circa 15 miljard euro schuld moet worden geherfinancierd. Afgelopen week wisselden diverse geruchten elkaar af: een aanstaande claimemissie, het ontslag van topman Bon en eventueel ingrijpen van de Franse staat. De beslissing omtrent de toekomst van het Duitse MobilCom is tevens van groot belang.
Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met effectenbank Stroeve.