Arrestaties rond ontvoering Heineken
MALAGA (ANP) - De Spaanse politie heeft dinsdag op verzoek van het Nederlandse landelijk parket de 58-jarige Rob G. aangehouden. Hij wordt verdacht van het witwassen van het losgeld van de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer in 1983.
Volgens een woordvoerder is het geld tijdens de gevangenschap van de ontvoerders, onder wie Willem Holleeder, vermoedelijk op naam van binnen- en buitenlandse vennootschappen belegd in onder meer twaalf prostitutiepanden aan de Achterdam in Alkmaar.In Nederland arresteerde de politie een oude bekende: Johan V., alias de Hakkelaar, in de jaren negentig een van de grootste drugshandelaren van het land. Een aantal van de prostitutiepanden is begin dit jaar overgedragen aan twee katvangers, onder wie de vriendin van de Hakkelaar, aldus de woordvoerder. Justitie denkt dat de panden zijn gefinancierd met drugswinsten. Zij verdenkt V. van het witwassen van drugsgeld. Bovendien heeft die nog een belastingschuld van ruim 100 miljoen euro openstaan.
V. werd aangehouden op een landgoed in ’s-Graveland. De arrestaties hadden plaats in het kader van een grootscheeps onderzoek van de FIOD-ECD naar internationale witwaspraktijken, dat zich tevens richt op de nalatenschap van Heinekenontvoerder Cor van Hout, die werd geliquideerd in 2003. De bordelen in Alkmaar maken deel uit van zijn erfenis.
Justitie verdenkt de bewindvoerders van de erfgenamen van Van Hout van belastingfraude door het doen van een opzettelijk onjuiste aangifte successierecht in 2004. Daardoor is de Belastingdienst vermoedelijk voor 1,8 miljoen euro benadeeld.
In zijn woonplaats Hoogwoud is gisterochtend de 48-jarige administrateur en gevolmachtigde van de erven van Van Hout aangehouden wegens het medeplegen van belastingfraude en witwassen.
De vorig jaar doodgeschoten Thomas van der Bijl heeft kort voor zijn dood verklaard dat hij op aanwijzing van Van Hout en Holleeder ongeveer 6 miljoen gulden in een park in Parijs heeft opgegraven. Hij zou dat vervolgens aan Rob G., alias de Bouwvakker, hebben gegeven.
Onderzocht wordt nu of het losgeld als basiskapitaal heeft gediend voor investeringen van Holleeder, Van Hout en Rob G. in onroerend goed, waaronder de bordelen. In 1996 heeft er vermoedelijk tussen de ontvoerders een verdeling van het onroerend goed plaatsgevonden. Van Hout zou daarbij de panden in Alkmaar hebben gekregen. Die zijn ongeveer 7 miljoen euro waard.
De FIOD-ECD en de politie doorzochten dinsdag zeventien woningen en kantoorpanden in Nederland. Op verzoek van het landelijk parket hadden ook doorzoekingen plaats in Spanje (vijf), Zwitserland (vier) en op Aruba (twee) en Curaçao (één). In totaal zijn acht verdachten aangehouden voor verhoor.
Een woordvoerder van het openbaar ministerie kon gisteravond niet aangeven wat de verjaringstermijn voor witwassen is. In dit geval gaat het volgens hem over een activiteit die begonnen is na de ontvoering van Heineken en die tot op de dag van vandaag doorgaat.