Historische orgelkas blijft in Middelburg
MIDDELBURG - De kas van het monumentale Gerritzorgel blijft voorlopig in de Koorkerk in Middelburg hangen. Het college van burgemeester en wethouders verstrekt geen monumentenvergunning om de kas met het historische binnenwerk elders te herenigen.
Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft de orgelkas in 1956 aan de Koorkerk in Middelburg in bruikleen gegeven en wil die nu terug. De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) heeft het initiatief genomen om het binnenwerk van het orgel, dat momenteel in de rijksbunker ligt opgeslagen, te herenigen met de orgelkas uit de Koorkerk.Daarmee zou dit orgel, dat Peter en Cornelis Gerritz in 1479 bouwden voor de Utrechtse Nicolaïkerk, het oudste instrument ter wereld zijn. Aanvankelijk zou het een plaats krijgen in de Nicolaïkerk in Utrecht, maar daar is er geen ruimte voor. Een alternatief zou de Pieterskerk in de domstad zijn. Ook dat is van de baan. Nu is het plan het in de Utrechtse Janskerk te realiseren.
Voor verhuizing van de historische orgelkas naar Utrecht moet het college van Middelburg een monumentenvergunning afgeven. Cultuurwethouder F. Streng heeft laten weten dat het college die niet wil verstrekken. Volgens de wethouder heeft de rijksdienst nog niet goed omschreven waar en hoe het authentieke binnenwerk met de historische orgelkas herenigd moet worden. Streng: „Onze weigering is geen botte onwil. De rijksdienst spreekt slechts van „het streven is erop gericht dat” en „we hebben de intentie om.” Dat is geen basis waarop we zakendoen. Zolang er niet meer duidelijkheid komt, blijft de historische orgelkas gewoon in de Koorkerk hangen.”