PvdA schorst deelraadsleden
AMSTERDAM (ANP) – De PvdA–fractie in de stadsdeelraad in Amsterdam–Zuidoost heeft drie leden tijdelijk geschorst. Fractievoorzitter Lourens Burgers maakte dat dinsdagavond bekend tijdens een vergadering van de stadsdeelraad.
De tijdelijke schorsing volgt op een vorige week verschenen rapport van de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam. Daaruit blijkt dat de drie zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling en daar persoonlijk financieel van hebben geprofiteerd.Volgens Burgers zijn in ieder geval twee van de drie politici van plan hun zetel te behouden en onder eigen vlag verder te gaan.
De raadsleden moeten tijdelijk uit de fractie, hangende een „contra–expertise" die wordt uitgevoerd door „een gerenommeerd bureau". Dat nieuwe onderzoek moet eind augustus klaar zijn. Een van de geschorste PvdA’ers is voorzitter Andre Bhola van de stadsdeelraad.
Uit het onderzoek van de Rekenkamer bleek dat in totaal zeven stadsdeelraadsleden de afgelopen jaren als bestuurder of betaald vrijwilliger werkten voor instellingen die door het stadsdeel werden gesubsidieerd. Zes van hen zijn of waren PvdA’ers. Zij verzwegen die nevenfuncties of beslisten mee over het verstrekken van de subsidies aan hun eigen instellingen. Niet alle zeven hadden persoonlijk profijt van hun dubbele pet.
Bhola zei in een verklaring in zijn ogen niets verkeerds te hebben gedaan.„Er is sprake van een aantoonbaar foute conclusie. Ik heb geen persoonlijk gewin gehad". Hij leverde felle kritiek op het onderzoek. „De Rekenkamer moest belangenverstrengeling onderzoeken en ik krijg de indruk dat de Rekenkamer die belangenverstrengeling ook wilde vinden. Het oordeel stond vast en bleef vaststaan".
De oppositie in de deelraad haalde hard uit naar de PvdA. „De partij heeft door haar handelwijze Zuidoost en haar raadsleden behoorlijk voor schut gezet", aldus Mart van de Wiel van de Onafhankelijke Partij Zuidoost.
Ook het plan van de PvdA voor een nieuw onderzoek viel niet in goede aarde. „Is de PvdA–fractie zo door en door verrot dat ze de Rekenkamer niet vertrouwt en om een contra–expertise vraagt?", vroeg Henk de Boer van het CDA.
De oppositiepartijen dienden onder meer een motie in om de PvdA’ers op te roepen definitief af te treden. Ook was er een motie van wantrouwen tegen stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet, die de raad niet goed zou hebben geïnformeerd over subsidieverstrekking. Deze moties werden echter niet aangenomen, onder meer omdat de PvdA een meerderheid heeft in de stadsdeelraad.