Economie

Connexxion in handen van Franse vervoerder

HILVERSUM - Het Franse bedrijf Transdev neemt het Hilversumse vervoersbedrijf Connexxion over, waarvan nu nog alle aandelen in handen zijn van de staat. Een consortium van Transdev en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) neemt twee derde van de aandelen over.

Redactie economie
3 July 2007 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 04:54

De voorgenomen verkoop wordt nog voor advies voorgelegd aan de ondernemingsraad en voor goedkeuring aangemeld bij de Europese Commissie. Het ministerie van Financiën maakte dat maandagmiddag bekend. Op een persconferentie meldde bestuursvoorzitter Peter Kortenhorst dat er geen ontslagen vallen. Hoeveel geld er met de overname is gemoeid, wil Connexxion niet bekendmaken, maar naar verluidt gaat het om ongeveer 225 miljoen euro.Diverse partijen waren de afgelopen maanden in de race. Winnaar Transdev is een vergelijkbaar vervoersbedrijf als Connexxion, gespecialiseerd in transport per tram en metro. Connexxion vervoert dagelijks meer dan een miljoen mensen in vooral bussen, taxi’s, sneltrams en boten.

Vakbond FNV Bondgenoten toonde zich voorzichtig positief over Transdev. „Het Franse bedrijf lijkt het goed voor te hebben met de werknemers. In ieder geval beter dan de First Group, een andere potentiële koper van Connexxion”, aldus een woordvoerder.

Door samen te gaan met het Franse vervoersbedrijf Transdev denkt Connexxion een completer openbaarvervoerbedrijf te worden. De combinatie van een bus-, sneltram- en taxivervoerder en een specialist op het gebied van tram, metro en lightrail zou de kansen moeten vergroten om in de grote steden het openbaar vervoer te gaan verzorgen en het maakt het makkelijker om uit te breiden naar Duitsland en Scandinavië, denkt Kortenhorst.

Hij bestempelt Connexxion als een Europees bedrijf, dat zich op termijn gaat richten op de Europese markt. De strategische plannen daarvoor worden uitgewerkt in de nieuwe alliantie Transdev-Connexion. „Die markt laat je niet zomaar lopen. Maar buitenlandse avonturen zullen nooit ten koste gaan van wat we in Nederland doen”, aldus Kortenhorst.

De Connexxiontopman hoopt dat staatsecretaris Huizinga-Heringa voet bij stuk houdt en ook in de grote steden de plannen voor de marktwerking in het openbaar vervoer gewoon laat doorgaan. Kortenhorst: „Het blijft afwachten wat de Tweede Kamer donderdag gaat doen, maar ik verwacht dat de staatssecretaris haar rug recht houdt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer