Kerk & religie

Grondvlak

In de provincie Friesland doen iedere zaterdag, van 7 juli tot en met 8 september, enkele honderden kerken mee aan het ”Tsjerkepaad”.

3 July 2007 08:21Gewijzigd op 14 November 2020 04:54

Het is een project dat in 2002 gestart is door het Friesch Dagblad en de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De deelnemende kerken zijn iedere zaterdagmiddag van 13.30 tot 17.30 uur geopend. De initiatiefnemers willen stimuleren dat kerken ook als cultuurhistorisch monument en als plek van stilte en bezinning een plaats in de samenleving krijgen, „om iets te proeven van de vroomheid die er in hout en steen tot uitdrukking is gebracht.”Er zijn verschillende kerkenroutes uitgezet. Deze zijn verkrijgbaar bij de Friese VVV’s. Er is ook een website: www.tsjerkepaad.nl.

Expositie in Grote Kerk Goes

Historisch Museum De Bevelanden te Goes houdt deze zomer in de Grote of Maria Magdalenakerk een expositie van merklappen. De expositie heet ”Opgemerkt en opgelapt”. Door de kerk te gebruiken krijgt het museum de gelegenheid om de tentoonstellingsruimte voor zijn bijzondere verzameling Zeeuwse merklappen aanzienlijk uit te breiden. De tentoonstelling is van maandag tot vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdags van 12.00 tot 16.00 uur. Op woensdagmiddag 4 juli is Joke Visser, deskundige op het gebied van merklappen, aanwezig om merklappen te taxeren. De expositie loopt tot zaterdag 8 september.

Gkv Curaçao zelfstandig

De Papiamentstalige gereformeerde kerk vrijgemaakt op Curaçao, de Iglesia Reforma Korsou (IRK), is vorige week zondag geïnstitueerd. De van oorspong Nederlandse zendingsgemeente is daarmee zelfstandig geworden, met een eigen kerkenraad en predikant. In de morgendienst zijn vier mannen bevestigd in het ambt van ouderling. In de middagdienst deed de Venezolaanse predikant Hipolito Cordero intrede en nam ds. A. S. de Vries afscheid. Een afvaardiging van de classis Dordrecht-Gorinchem en van de zendingscommissie Dordrecht woonde de dienst bij.

De Papiamentstalige gemeente is voortgekomen uit de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt op Curaçao die in 1947 werd geïnstitueerd. Vanaf 1966 zijn er steeds zendelingen uitgezonden naar Curaçao en na verloop van tijd bestond de gemeente uit zowel Antillianen als Nederlanders. In 1998 ontstond de Papiamentstalige gereformeerde kerk, zodat de Antillianen hun eigen cultuur tot uitdrukking konden brengen.

De IRK telt inmiddels ongeveer tachtig leden. De kerk is sterk missionair gericht en geeft Bijbelcursussen die veel cursisten trekken. Na ruim dertien jaar werkzaam te zijn geweest op Curaçao, wordt ds. A. S. de Vries predikant van de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Ridderkerk.

Geen monument

De 150 jaar oude Scheepjeskerk in Hazerswoude-Rijndijk komt niet op de Rijksmonumentenlijst. Minister Plasterk vindt dat er al voldoende werken van architect Van Vogelpoel op de lijst staan. Bovendien zijn er al genoeg kerken uit de stijl van de vroege neogotiek beschermd, zo heeft hij het Cuypersgenootschap laten weten. Met de afwijzing van de monumentenstatus dreigt de kerk te worden gesloopt. Het Cuypersgenootschap, dat zich inzet voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de 19e en de 20e eeuw, geeft de kerk nog niet op. Het tekent bezwaar aan tegen de afwijzing, temeer omdat de Raad voor Cultuur, het belangrijkste adviesorgaan van het ministerie, eerder een positief advies uitbracht.

Huurproblemen kerk Veere

De gemeente Veere loopt het risico op te draaien voor een huurachterstand van MuziekPodium Zeeland. Dat schrijft de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). De stichting kan de huur van de Grote Kerk in Veere niet betalen. De gemeente stond garant voor de huur en heeft nu van de dienst Domeinen een rekening van bijna 14.000 euro gekregen. Een nota voor het tweede kwartaal is onderweg. De strop kan oplopen tot zo’n 28.000 euro. Wethouder J. Bostelaar (Ruimtelijke Ordening) noemt de situatie zorgelijk. „Dit vraagt haast om een oplossing te vinden voor de huur, die kennelijk door het muziekpodium niet op te brengen is.”

Het is niet voor het eerst dat de culturele organisatie de huur niet op tijd betaalt. In 2005 en 2006 heeft de provincie het gat gedicht.

MuziekPodium Zeeland heette vroeger Stichting Nieuwe Muziek Zeeland en voerde aanvankelijk vooral hedendaagse composities uit. Aangezien er gaandeweg ook meer klassieke concerten werden gegeven werd de naam gewijzigd in MuziekPodium. MuziekPodium kampt met een terugkerend liquiditeitsprobleem, zegt voorzitter M. Steenbeek. Subsidies van het Rijk, de provincie en de gemeente Veere worden in termijnen uitgekeerd. „Terwijl we heel veel kosten hebben aan het begin van het jaar.” Een ander deel van het probleem is volgens hem dat de huur van de kerk structureel te hoog is. In mei 2004 is de organisatie verhuisd naar de Grote Kerk in Veere. De huurprijs van zo’n 50.000 euro per jaar drukt zwaar op de begroting. Bovendien is het gebouw onvoldoende geluidsdicht en is het nauwelijks warm te stoken. In de winter en het vroege voorjaar wordt uitgeweken naar café ’t Schuttershof en de doopsgezinde kerk, beide in Middelburg.

Steenbeek denkt op korte termijn de huur van het eerste kwartaal te kunnen betalen. „Voor de tweede rekening hebben we op dit moment nog geen oplossing.” Als de huur niet omlaaggaat, sluit Steenbeek niet uit dat het muziekpodium uit Veere vertrekt. „Je kunt niet elk jaar de overheid vragen om bij te passen.”

Het muziekpodium zou dat wel betreuren. „Wij vinden dat de kerk gebruikt moet worden. Anders staat hij leeg en komt er misschien twee keer per jaar een autoshow in.”

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer