File op maandag en dinsdag het langst
In 2000 waren er ruim 30.000 files op de Nederlandse wegen met een totale lengte van 103.300 kilometer. Het aantal files nam in een jaar met 3 procent toe. De ochtend- en avondspits zijn goed voor zeven van de tien files.
Een op de negen komt door een verkeersongeval en een op de twintig door wegwerkzaamheden. Het langst zijn de files op maandag en dinsdag. Ze kosten de automobilist per keer gemiddeld twintig minuten. Minder lang maar hardnekkiger zijn de files op vrijdag en in de weekends.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) registreert ook de dagelijkse file-ellende. Overigens niet alleen om inzicht te krijgen in de mobiliteit, maar ook in de effecten voor het milieu. De filecijfers over 2001 laten nog op zich wachten, omdat de registratie op een andere manier wordt verwerkt.
Het CBS constateert dat het wegverkeer schoner wordt. De steeds strengere uitlaatgasnormen voor nieuwe voertuigen werpen hun vruchten af. De uitstoot van koolmonoxide en vluchtige organische stoffen is ondanks een forse toename van het aantal voertuigkilometers in de periode 1990-2001 bijna gehalveerd. De uitworp van stikstofoxiden is in die periode met 40 procent afgenomen.
Mannen leggen de meeste kilometers af op de Nederlandse wegen. Ook brengen zij de meeste tijd door in het verkeer en verplaatsen zij zich sneller dan vrouwen met de auto, de bromfiets en de fiets. Echte kilometervreters zijn mannen van 35 tot 55 jaar. Per dag leggen zij in de auto, lopend, fietsend, brommend of snorrend gemiddeld bijna 50 kilometer af.
Het aantal alcoholovertreders in het verkeer neemt over het algemeen af. Het CBS noemt het echter wel zorgelijk dat het aandeel jonge mannen onder de overtreders toeneemt. Deze groep vormt het grootste risico voor de verkeersveiligheid, blijkt ook uit ongevallencijfers. Jonge mannen zijn ruim vijfmaal oververtegenwoordigd bij de ernstige slachtoffers van ongevallen waarbij alcohol is geconstateerd.
De verkeerscijfers heeft het CBS grotendeels van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer, onderdeel van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.