Maandag busstaking in Brabant
BREDA (ANP) – Het busvervoer in Midden en West Brabant wordt maandag platgelegd door stakende chauffeurs. Dat is onvermijdelijk geworden nu busmaatschappij Veolia weigert om met FNV Bondgenoten te praten over een wijziging van de arbeidsomstandigheden.
Een woordvoerster van Veolia zei zaterdag dat een deel van het busvervoer in de regio’s Roosendaal, Bergen op Zoom en Waalwijk toch zal rijden. „Deze vestigingen tellen relatief weinig vakbondsleden. Wat in de regio’s Breda en Tilburg gaat gebeuren, blijft afwachten".De busmaatschappij wil reizigers op de hoogte houden van de actuele situatie via teletekst op Omroep Brabant en de eigen website.
FNV Bondgenoten stelde Veolia in Midden– en West–Brabant afgelopen week een ultimatum. De busmaatschappij kreeg tot zondag 17.00 uur de tijd om een overeenkomst met de ondernemingsraad over bezuinigingen op te schorten en de vakbond als gesprekspartner te erkennen.
Maar Veolia gaf zaterdag al te kennen deze eis niet in te willigen. Wel overweegt de busmaatschappij om op zeer korte termijn een kort geding aan te spannen omdat de de staking volgens de onderneming onrechtmatig is. De rechtszaak komt in ieder geval te laat om een dreigende staking af te wenden.
Ook een bemiddelingspoging door de provincie Noord–Brabant mislukte eerder deze week.
Het actieplan van FNV Bondgenoten kreeg donderdag in Breda steun van de overgrote meerderheid van de leden.
De kleinere vakbond CNV Stads– en Streekvervoer doet niet mee aan de acties en kiest voor een juridische oplossing. Toch kunnen CNV–leden die mee willen staken, rekenen op (financiële) steun van hun vakbond, zei bestuurder Jean–Marie Severijns.
Veolia heeft met (een deel) van de ondernemingsraad (or) een overeenkomst gesloten over een zogenoemde productiviteitsstijging. Voor de chauffeurs betekent dat bijvoorbeeld dat hun rusttijden niet langer worden uitbetaald. De vakbonden zeggen dat voor het plan geen draagvlak bestaat.
De staking van maandag is het zoveelste incident in een lange rij. Sinds oktober 2006 zijn er diverse acties geweest van boze chauffeurs als gevolg van de privatisering van het busvervoer in Noord–Brabant. De problemen doen zich voor in Noord, Midden en West Brabant waar busmaatschappijen Arriva en Veolia, na twee mislukte aanbestedingen, een concessie verwierven.