Binnenland

Nationaal Museum naar Arnhem

DEN HAAG - Het Nationaal Historisch Museum wordt in Arnhem gevestigd. Dat heeft minister Plasterk van Cultuur vrijdag besloten.

Cultuurredactie
29 June 2007 23:44Gewijzigd op 14 November 2020 04:54

Met de keus voor deze stad als standplaats zijn Amsterdam en Den Haag, de andere twee kanshebbers, afgevallen. Plasterk kiest voor Arnhem „om zo veel mogelijk jongeren en mensen die niet zo veel naar het museum gaan” te trekken. Het Nationaal Historisch Museum moet een andere doelgroep bereiken dan de vaste museumbezoeker, aldus de minister. Het in Arnhem al aanwezige Nederlands Openluchtmuseum sluit bij deze doelgroep aan.Tot en met 2011 trekt het ministerie van OCW 22 miljoen euro uit voor het geschiedenismuseum. Daarna is jaarlijks 12 miljoen euro beschikbaar. Plasterk stelt binnenkort een kwartiermaker aan die de plannen gaat uitwerken.

Arnhem kan het museum over vier jaar openen. De gemeente zou het gebouw het liefst zien in een bosrijk gebied tussen het Openluchtmuseum en Burgers’ Zoo, aan de noordzijde van Arnhem.

Plasterk benadrukt dat het Nationaal Historisch Museum een rijksmuseum wordt. Dat betekent dat het Rijk bepaalt hoe het museum er vanbinnen en vanbuiten uit komt te zien.

In het plan ligt de nadruk op educatie. Uitgangspunt voor de inhoud van het museum is de vorig jaar gemaakte historische canon van Nederland.

Aanvankelijk werd alleen aan Den Haag als vestigingsplaats gedacht. Het afgelopen voorjaar voegde Plasterk Arnhem en Amsterdam toe, waarop tal van andere gemeenten zich spontaan aanmeldden. De Tweede Kamer noemde de procedure afgelopen donderdag in een debat met de minister „rommelig” en „onzorgvuldig.” Geïnteresseerde gemeenten zoals Nijmegen en Utrecht zouden voor niets zo veel moeite hebben gedaan en kosten hebben gemaakt. Plasterk zegt echter bewust niet voor een „totale wedstrijd” te hebben gekozen. „Dat brengt vertraging en nog meer kosten met zich mee.”

Het ontwerp van het gebouw voor de Arnhemse variant, de Canontoren, is afkomstig van architect Francine Houben van Mecanoo in Delft. Houben ontwierp al eerder het openingsgebouw van het Openluchtmuseum.

Gesprek Nationaal Museum
Interview Reformatorische Omroep over de locatie voor het Nationaal Historisch Museum, met historicus drs. Ton van der Schans (Driestar Educatief en Vereniging van Christen-Historici), op 28 juni 2007

mms://212.45.52.128/ro%20uitzending%20gemist/GEM/Nieuws en Actualiteiten/025.mp3

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer