Polen wil debat over EU-verdrag heropenen
WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen wil opnieuw discussiëren over het EU-verdrag. De Poolse regering wil dat een klein aantal landen een EU-besluit kan uitstellen. Dat maakte minister-president Jaroslaw Kaczynski vrijdag duidelijk.
De regeringsleiders van de 27 EU-landen bereikten vorige week zaterdag juist een akkoord, na zwaar Pools protest over het aantal stemmen voor het land.In een eerste reactie zei de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, vrijdag dat hij ervan uitging dat alle Europese regeringen de uitkomst respecteren van de onderhandelingen „die zijzelf een paar dagen geleden unaniem zijn overeengekomen.”
Een woordvoerster van de Europese Commissie voegde daaraan toe: „Een deal is een deal.” Ook Portugal, aankomend voorzitter van de EU, vertelde Polen dat van heropening van de overeenkomst geen sprake kon zijn. „Dit is vast een misverstand”, voegde de Portugese premier José Socrates eraan toe.
Polen wil landen de mogelijkheid geven om EU-besluiten met twee jaar uit te stellen als ze te weinig stemmen hebben om het voorstel tegen te houden. Het ging ervan uit dat dit ook zo was afgesproken tijdens de EU-top van afgelopen weekeinde.
Maar EU-functionarissen spreken de Polen tegen op dit punt. Zij zeggen dat enkel was overeengekomen dat landen in een dergelijk geval de discussie kunnen uitstellen tot de eerstvolgende EU-top. Deze wordt zo’n drie tot vier keer per jaar gehouden, als alle regeringsleiders samenkomen.
De Poolse premier benadrukte dat hij niet opnieuw wilde onderhandelen, maar dat de zaak toch nog niet was afgerond in zijn ogen. Tijdens de al geplande intergouvernementele conferentie van afgevaardigden van EU-regeringen moet „de deal even goed worden afgesteld”, aldus Kaczynski.
De ongebruikelijke diplomatieke opstelling van de Poolse regering versterkt de vooroordelen over het vermeende onvoorspelbare karakter van deze nieuwe lidstaat.
Eerder baarde het Oost-Europese land opzien en ongeloof door zijn uitspraak dat het recht zou hebben op meer macht vanwege de verschrikkingen die het tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft moeten doorstaan