Binnenland

Ophef over illegalenlijsten

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) keert zich tegen een oproep om lijsten van illegale vreemdelingen bij te houden. De koepel van gemeenten vindt dat dit buiten de afspraken valt die met staatssecretaris Albayrak (Justitie) zijn gemaakt over de pardonregeling voor een oude groep asielzoekers.

29 June 2007 21:38Gewijzigd op 14 November 2020 04:54

„Gemeenten houden geen lijsten bij van illegale vreemdelingen”, aldus VNG-voorzitter Deetman vrijdag. „Burgemeesters hebben ook helemaal geen titel of bevoegdheid om te controleren of iemand al dan niet illegaal in Nederland verblijft.”De VNG-voorzitter reageerde op de oproep die burgemeester Wallage van Groningen doet om informatie over illegale vreemdelingen over te leggen aan Albayrak. Wallage vindt dat burgemeesters niet moeten weglopen voor de vervelende kant van de pardonregeling. Die is dat Albayrak illegalen die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning consequent wil uitzetten.

De gemeenten Hilversum en Eindhoven hebben gisteren aangekondigd dat zij geen lijsten met namen van illegalen naar het ministerie van Justitie zullen sturen ten behoeve van de uitzettingen. Burgemeester Bakker van Hilversum ervaart het verstrekken van de gegevens als „verraad, klikken”, zegt hij in de Volkskrant. De Eindhovense wethouder Don (Maatschappelijke Zorg) heeft aangegeven dat zijn gemeente niet meewerkt omdat het huidige uitzetbeleid niet humaan is.

Albayrak zei gisteren dat ze desondanks blijft rekenen op medewerking van de gemeenten. „Dat is ook uitdrukkelijk in het belang van de burgemeesters. Er blijft straks een groep over die keihard illegaal is”, reageerde de staatssecretaris. Zij zal burgemeesters niet dwingen om gegevens aan te leveren, maar gaat wel met hen in gesprek. „Volgens mij zal het in de praktijk wel loslopen.”

In een akkoord tussen de VNG en Albayrak over de pardonregeling staat dat gemeenten ondersteuning en informatie zullen leveren voor de uitzetting van illegalen. De VNG vindt evenwel dat een oproep tot het aanleveren van gegevens over illegalen buiten die afspraak valt. „Het enige wat wij doen in het kader van de pardonregeling, is antwoord geven op de vraag of iemand hier in het jaar 2006 heeft verbleven”, aldus Deetman, die ook burgemeester van Den Haag is. „De verklaring hierover sturen wij naar de staatssecretaris en zij bepaalt vervolgens of iemand een vergunning krijgt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer