Debat nodig over apotheek via internet
Afgelopen weken bleek dat patiënten het bestellen van hun geneesmiddelen via internet wel zien zitten, tegelijkertijd worden er ook grote fouten gemaakt bij digitale apotheken. Marga van Weelden pleit voor een politiek debat over internetapotheken.
Het zou te gemakkelijk zijn om het relatieve succes van Nationale-Apotheek.nl alleen te verklaren uit de bonus die patiënten krijgen door bij deze apotheek hun medicatie te betrekken. De privacy, het gemak en de discretie van een internetapotheek leggen ook gewicht in de schaal. Juist om die reden stimuleert en faciliteert de KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) apothekers in Nederland om hun patiënten de mogelijkheid te geven om met hun vaste huisapotheker digitaal contact te hebben. Het stellen van vragen of het regelen van herhaalmedicatie via een website van de eigen apotheek heeft als voordeel dat de apotheker de patiënt en zijn huisarts daadwerkelijk kent. Zo hebben huisartsen en apothekers dagelijks contact over de medicatie van individuele patiënten.Een ander pluspunt van internet via je eigen apotheek is dat je daar ook terechtkunt voor een persoonlijk adviesgesprek, spoedmedicatie, gekoelde medicijnen, sterke pijnstillers (zogenaamde opiaten), of geneesmiddelen die om een instructie vragen. Dat kan allemaal niet bij een apotheek die alleen via internet werkt. De apotheek om de hoek moet zijn pluspunten dus beter benutten om zo de patiënt een waardig alternatief te bieden voor de apotheek die alleen via internet werkt.
Zorgverlener
Er zullen echter ook apotheken blijven die ervoor kiezen om vanuit een landelijke locatie geneesmiddelen over heel Nederland te verspreiden. Omdat deze apotheken alleen makkelijke zorg leveren (ook wel ”cherry picking” genoemd) en zich hoofdzakelijk richten op distributie, zijn ze ook goedkoper. Je krijgt minder, dus je betaalt ook minder. Deze marktontwikkeling staat wel haaks op de strekking van nieuwe wetgeving die de Tweede en Eerste Kamer onlangs hebben aangenomen en die deze zomer van kracht wordt. Die strekking luidt dat de apotheker vooral verder moet op het pad van zorgverlener. Of het nu echt wenselijk is dat er apotheken zijn die de geneesmiddelenzorg vooral lijken te zien als het verzenden van postpakketten, is een vraag die door de politiek moet worden beantwoord.
Dat het is toegestaan om vanuit een loods op een bedrijventerrein met een set gefrankeerde enveloppen apotheekje voor heel Nederland te spelen en dat minister Klink dat zelfs toejuicht, roept de vraag op of het niet tijd is voor een hernieuwd politiek debat over het type apotheken dat we in Nederland eigenlijk willen, en vooral ook niet willen. De verantwoordelijkheid van zorgverzekeraars voor de kwaliteit van de door hen gecontracteerde zorg mag daarbij niet worden vergeten.
Het woord is dus aan de politiek. De politiek kan consumenten beter in staat stellen om na te gaan of een internetapotheek wel of niet veilig en goed is. Tot slot is het ook de politiek die kan aangeven of apotheken waarvan op voorhand vaststaat dat zij geen kwaliteitszorg gaan leveren, wel bestaansrecht verdienen in de Nederlandse gezondheidszorg.
De auteur is apotheker in Ermelo en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie