Buitenland

Bush legt dagvaarding Congres naast zich neer

WASHINGTON (AP) – President George Bush stuurt aan op een constitutionele aanvaring met het Congres. Hij weigerde donderdag interne regeringsdocumenten over het controversiële afluisterprogramma te overhandigen, door een dagvaarding van de juridische commissie van de Senaat naast zich neer te leggen.

28 June 2007 19:26Gewijzigd op 14 November 2020 04:53

De voorzitter van de senaatscommissie, Patrick Leahy, beschuldigde Bush van Nixon-achtige praktijken en van minachting voor de controles die de verschillende overheidsmachten op elkaar behoren uit te oefenen. Bush en zijn vice-president Cheney denken dat ze boven de wet staan, zei Leahy.President Nixon weigerde in de jaren ’70, ten tijde van het Watergate-schandaal, Witte Huis-documenten te overhandigen en zag zich vervolgens genoodzaakt af te treden.

De spanningen tussen het Witte Huis en het sinds januari door Democraten gedomineerde Congres zijn momenteel te snijden. Leahy zei dat hij zal blijven pogen de documenten in handen te krijgen; presidentieel woordvoerder Tony Snow bekritiseerde die leden van het Congres die alles doen om het het Witte Huis dwars te zitten.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat kunnen de weigering van Bush formeel veroordelen. Als het Witte Huis en het Congres voet bij stuk houden, moet een federale rechtbank de strijd beslechten. Het Witte Huis maakte ook duidelijk dat, in weerwil van de dagvaarding, twee medewerkers van Bush niet zullen getuigen voor congrescommissies. Bush zegt dat hij zijn werk alleen goed kan doen als zijn adviseurs zich binnenskamers vrij kunnen uitspreken, zonder bang te zijn dat hun woorden ooit op straat belanden.

De juridische commissie van de Senaat wil aan de hand van de opgevraagde documenten beter zicht krijgen op de interne regeringsdiscussies over de twijfelachtige legaliteit van het afluisterprogramma. De dagvaarding maakt deel uit van een omvangrijk onderzoek door het Congres naar de vraag hoeveel invloed het Witte Huis uitoefent op het ministerie van justitie en minister van justitie Gonzales. Een andere belangrijke vraag in het kader van het onderzoek is of regeringsfunctionarissen opdracht gaven om acht federale aanklagers te ontslaan uit politieke overwegingen.

De regering van president George Bush houdt allerlei telefoon- en e-mailverkeer tussen de VS en het buitenland in de gaten, tot voor kort zonder daarvoor gerechtelijke toestemming te vragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer