Imago VS keldert in wereldwijd onderzoek
WASHINGTON (ANP) – Het imago van de Verenigde Staten is in grote delen van de wereld gekelderd. Maar ook China en andere grootmachten doen het minder goed in de wereldwijde publieke opinie. Dat blijkt uit een opinieonderzoek naar tal van onderwerpen dat woensdag in de Verenigde Staten is gepubliceerd.
Klimaatverandering en andere milieuproblemen worden op veel plaatsen gezien als ernstiger problemen dan de verspreiding van nucleaire wapens, aids en andere gevaren, aldus het onderzoek in 47 landen van het Pew Global Attitudes Project. Nederlanders zijn niet ondervraagd.In 26 van de 33 landen waarvoor vergelijking mogelijk was, is het imago van de VS gedaald. Zoals te verwachten staan vooral inwoners van het Midden–Oosten kritisch tegenover Amerika. Slechts 9 procent van de Turken beoordeelde de VS positief, tegen 42 procent twee jaar geleden. De publieke opinie bleef wel positief in Afrikaanse landen en bondgenoten het Verenigd Koninkrijk en Canada, al was het bij die laatsten met nauwe marges.
Het onderzoek kwam uit op de dag dat president Bush bekendmaakte dat hij een speciale gezant gaat benoemen voor islamitische landen. De diplomaat moet gaan „leren en luisteren" bij de Organisatie van de Islamitische Conferentie, een contactgroep van 57 landen. Ook moet de gezant de „Amerikaanse meningen en waarden" uitdragen, aldus Bush.
Ook China, met zijn groeiende leger en economische macht moet het bij meer ondervraagden ontgelden dan in eerdere jaren. Steun voor het Land van het Midden is er vooral onder de publieke opinie in Zuid–Azië en Afrika. Met name in Europa blijkt de Russische leider Vladimir Poetin impopulair. In Duitsland had in 2003 driekwart een positieve indruk van hem, nu is dat nog 32 procent.
Uitdagers van het establishment, zoals Hugo Chavez (Venezuela) en Mahmoud Ahmadinejad (Iran) gooiden ook weinig hoge ogen. Nog minder weet islamitische terroristenleider Osama bin Laden grote groepen achter zich te scharen. Alleen in de Palestijnse gebieden liet een meerderheid weten vertrouwen in hem te hebben, aldus de onderzoekers, die worden geleid door voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright. Enquêteurs ondervroegen 45.000 mensen voor het onderzoek.