Binnenland

Plasterk laat omroepbestel ongemoeid

DEN HAAG (ANP) – Minister Plasterk (Media) wil geen grootscheepse hervorming van het omroepbestel doorvoeren. „Dat is niet nodig en bovendien onwenselijk", schrijft de PvdA–bewindsman deze week in een brief aan de Tweede Kamer.

26 June 2007 13:51Gewijzigd op 14 November 2020 04:53

De voorganger van Plasterk, staatssecretaris Medy van der Laan, was van plan het omroepsysteem flink op de schop te nemen. Plasterk denkt er anders over, vooral nu de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een programmeringsmodel in gebruik heeft genomen waardoor zendgemachtigden over alle netten moeten uitzenden. Vooral Nederland 1 profiteert daarvan. Dat net is een echt kijkcijferkanon geworden.„Mijn beeld is dat een grootscheepse hervorming van het omroepbestel niet nodig is, en bovendien onwenselijk. Na een tumultueuze start van de nieuwe netindeling in 2006, trekt het bereik bij het publiek aan en zijn de onderlinge verhoudingen op de werkvloer verbeterd”, analyseert de vroegere columnist van het tv–programma Buitenhof.

In de brief schrijft Plasterk ook dat hij meer geld wil voor de publieke omroepen. Hoeveel meer, dat schrijft hij niet. „Het belangrijkste is nu dat de publieke omroep een hoger budget krijgt zodat hij de balans in de programmering kan herstellen. De financiële details zijn onderwerp van de eerstkomende mediabegroting”.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) liet dinsdag weten dat Plasterk niet om meer geld zal vragen dan in het regeerakkoord is afgesproken. Dat akkoord gaat uit van een oplopende budgetverruiming in de komende jaren. In 2011 moet het omroepbudget structureel 100 miljoen euro hoger liggen dan nu.

Na het zomerreces, in september, gaat Plasterk een grondige brief schrijven over zijn mediabeleid. Die brief was eerder gepland, maar de minister heeft meer denktijd nodig. Hij noemt vijf punten die hij in zijn septemberbrief aan de orde wil laten komen.

In de eerste plaats wil hij praktische en wettelijke hindernissen wegnemen die het de NPO beletten om multimediaal te werken. Verder wil hij onzekerheid bij omroepen als de NPS en Teleac stoppen. Vooral de ledenloze NPS moest onder het vorige bewind voor zijn voortbestaan vrezen. „Beide omroepen voelden zich de afgelopen jaren speelbal van de politiek”, aldus de minister.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer