Buitenland

„Al-Qaida slaat toe in Libanon”

BEIROET - De aanslag op Spaanse VN-troepen opent een nieuw hoofdstuk in de turbulente geschiedenis van Libanon. Hoewel er geen aanwijzingen zijn over de identiteit van de daders, ziet het er steeds meer naar uit dat Libanon een nieuwe frontlijn is geworden in de heilige oorlog tegen het Westen.

Van onze correspondent
26 June 2007 10:01Gewijzigd op 14 November 2020 04:53
AL KHYAM – Unifilsoldaten gebruikten maandag een kraan om het pantservoertuig op te ruimen dat zondag bij het Zuid Libanese dorp Khiyam door een autobom werd getroffen. Bij de aanslag kwamen zes Spaanse Unifilsoldaten om het leven. Foto EPA
AL KHYAM – Unifilsoldaten gebruikten maandag een kraan om het pantservoertuig op te ruimen dat zondag bij het Zuid Libanese dorp Khiyam door een autobom werd getroffen. Bij de aanslag kwamen zes Spaanse Unifilsoldaten om het leven. Foto EPA

Het was een kwestie van tijd. Vanaf het moment dat de beslissing was gevallen om de VN-vredesmacht Unifil uit te breiden met westerse troepen, werd er gevreesd dat die troepen een doelwit konden vormen voor islamitische terreurorganisaties.Enige ironie ontbreekt hier niet. Toen Unifil na de Libanees-Israëlische oorlog van 2006 werd uitgebreid met Franse, Spaanse, Italiaanse en Belgische troepen, was dat deels omdat de reeds aanwezige Ghanese en Indiase troepen een onvoldoende afschrikwekkend effect hadden. Met andere woorden: Israël zou wel twee keer nadenken voordat het een VN-post met NAVO-soldaten zou bombarderen. Omgekeerd wilde Israël een robuuste, westerse vredesmacht om de bewegingsvrijheid van Hezbollah in Zuid-Libanon aan banden te leggen.

Maar precies dat westerse karakter van het nieuwe Unifil maakte het ook een gedroomd doelwit voor allerlei jihadgroeperingen. Die kregen opeens duizenden NAVO-soldaten in de schoot geworpen, en voor hen is het doden van een westerse soldaat juist een bonus. In februari omschreef de nummer twee van al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, Unifil nog als „de krachten van de internationale kruisvaders” en riep hij de broeders in Libanon op aanslagen te plegen tegen de VN-soldaten. Die oproep lijkt nu door iemand te zijn beantwoord. Eerder had al-Zawahiri reeds opgeroepen om „de jihad tot aan de grenzen van Palestina te brengen.” Het enige probleem daarbij is dat de grens in kwestie in Zuid-Libanon ligt, een regio die bijna uitsluitend bevolkt wordt door sjiieten, en waar de sjiitische militie Hezbollah de baas is. Voor aanhangers van de al-Qaida-ideologie zijn de sjiieten ongelovigen, ook al hebben ze Israël als gemeenschappelijke vijand.

Het is mogelijk aan Hezbollah te danken dat het zo lang geduurd heeft voordat er een aanslag werd gepleegd op VN-soldaten. Toen vorig jaar werd gediscussieerd over de uitbreiding van Unifil kreeg de internationale gemeenschap van Hezbollah de belofte dat het de VN-soldaten zou beschermen tegen eventuele aanslagen. En volgens Midden-Oostenkenner Robert Fisk vond eerder deze maand een vergadering plaats tussen Spaanse en Italiaanse diplomaten en Hezbollah waarin de sjiitische militie gevraagd werd om specifieke bescherming tegen aanslagen door Fatah al-Islam, dat sinds 20 mei omsingeld wordt door het Libanese leger in het kamp van Nahr al-Bared, in het soennitische noorden van Libanon.

Zoals steeds in Libanon, moeten we raden naar de daders -de verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist- zodat men alleen kan kijken naar wie er baat heeft bij zo’n aanslag. „Er is geen gebrek aan kandidaten”, zegt Ahmad Moussalli, professor politieke wetenschappen aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet (AUB), „maar Fatah al-Islam of een verwante jihadistische organisatie is de meest waarschijnlijke. Fatah al-Islam heeft Unifil al eerder gedreigd met aanslagen, en ze zouden er hun hand zeker niet voor omdraaien. Mogelijk willen zij het conflict uitbreiden, of de aandacht van het leger in het noorden afleiden.”

Er zijn andere mogelijkheden: een poging om de VN te betrekken in de Libanese kluwen, of een manier om Hezbollah een slecht figuur te laten slaan. Vorige week nog schoten onbekenden drie katjoesjaraketten af richting Israël vanuit Hezbollahgebied, een incident waarvan Hezbollah zich onmiddellijk heeft gedistantieerd. Dat Hezbollah zelf de hand zou hebben in de aanslag is weinig waarschijnlijk. Toegegeven, de laatste keer dat westerse troepen in Libanon werden aangevallen, was toen bijna 300 Amerikaanse en Franse soldaten om het leven kwamen bij twee zelfmoordaanslagen in 1983 die aan Hezbollah zijn toegeschreven. Maar dat was een andere tijd, en vooral een andere Hezbollah. „Hezbollah heeft er geen enkel belang bij om zich tegen de VN te keren, tenminste niet op dit moment”, zegt Moussalli. Hezbollah ziet Unifil juist als een bescherming tegen Israël.”

De meest voor de hand liggende -en tevens angstaanjagende- conclusie is dan ook die van de Libanese minister van Defensie Elias Murr. „Al-Qaida is aanwezig in Libanon”, aldus Murr, „Er zijn terroristische cellen klaar om toe te slaan en de dreiging van nieuwe aanslagen is reëel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer