Economie

Vakbonden kritisch over banenplan

DEN HAAG - Vakbonden reageren kritisch op het plan van ondernemersorganisaties om 200.000 langdurig werklozen aan een baan te helpen. Volgens de bonden overvragen de werkgevers door hiervoor zowel loonkostensubsidie als versoepeling van het ontslagrecht te eisen.

Redactie economie
26 June 2007 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 04:53

Werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland presenteerden maandag een plan om binnen drie jaar 70.000 langdurig werklozen aan een baan te helpen.Bedrijven zouden hiertoe per vijftig werknemers één langdurig werkloze in dienst moeten nemen. Voorwaarde hierbij is dat deze banen voor de helft gefinancierd worden met uitkeringsgelden. Ook eisen de werkgevers versoepeling van het ontslagrecht.

Vakcentrale FNV is niet onder de indruk van het aanbod van werkgevers. FNV-voorzitter Agnes Jongerius meent dat ze „overvragen” door slechts banen voor een jaar aan te bieden en van de overheid „ofwel de belastingbetaler” te vragen om de kosten daarvan voor de helft te subsidiëren. „De werkgevers doen nu alsof zij een verschrikkelijk royaal gebaar maken”, stelt Jongerius. Zij spreekt echter van een „aanbod om alleen maar vacatures goedkoop te vervullen.”

Ook vakbond CNV vindt dat bedrijven wel erg royaal beloond worden voor hun inspanningen. Wel noemt hij het werkgeversvoorstel „interessant om verder uit te werken.”

De beide vakcentrales zijn echter wel van mening dat er subsidies nodig zijn om werkgevers over de drempel te helpen om mensen aan te nemen die ze normaal gesproken afwijzen. Net zoals gemeenten nu bijstandsuitkeringen kunnen gebruiken als loonkostensubsidie, zou dat volgens FNV en CNV ook met WW- of WAO-uitkeringen mogelijk moeten worden.

In reactie op het werkgeversvoorstel liet minister Donner van Sociale Zaken maandag weten dat „waardevolle ideeën altijd welkom zijn” en dat die morgen besproken kunnen worden tijdens de participatietop met het kabinet, sociale partners en gemeenten. Doel van die top is om afspraken te maken over het aan het werk helpen van 200.000 mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, zoals jongeren, ouderen, vrouwen, allochtonen en arbeidsgehandicapten.

Het kabinet is voor aanpassing van het ontslagrecht, al jaren een vurige wens van werkgevers. Vorige week lekte uit dat het kabinet ontslagvergoedingen voor hogere inkomens wil beperken tot hooguit één jaarsalaris. Voor lagere inkomens blijven vergoedingen van meer jaarsalarissen mogelijk, maar met een maximum van 75.000 euro voor mensen tot 40 jaar of van een ton voor 40-plussers. Vakbonden zijn echter fel tegen versoepeling van het ontslagstelsel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer