Mugabe verdedigt onteigening blanke boeren
In een zeldzaam onderhoud met buitenlandse journalisten heeft president Robert Mugabe van Zimbabwe donderdag zijn omstreden landhervormingsprogramma verdedigd. Dat de onteigening van blanke boerderijen heeft bijgedragen aan de dreigende hongersnood in zuidelijk Afrika, is volgens Mugabe „absolute onzin.”
Met de onteigeningen wil Mugabe naar eigen zeggen misstanden uit de koloniale tijd rechtzetten en de armen van Zimbabwe de middelen geven om voedsel te produceren - „niet alleen voor hun levensonderhoud, maar méér, zodat zij van het leven kunnen genieten.”
In Zimbabwe dreigt hongersnood voor zes miljoen van de 12,5 miljoen inwoners. Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties is de crisis het gevolg van de droogte tijdens het afgelopen landbouwseizoen en van Mugabes landhervormingen. De productiviteit van de landbouw in Zimbabwe, dat voorheen bekendstond als de graanschuur van zuidelijk Afrika, is door Mugabes beleid drastisch afgenomen, zeggen de VN.
Vorige maand kregen 2.900 blanke boeren het bevel van hun land te vertrekken. Velen van hen hebben het bevel naast zich neergelegd. Zo’n driehonderd boeren zijn opgepakt. De meesten zijn op borgtocht vrijgekomen.
Volgens Mugabe hoeven de boeren niet bang te zijn dat zij al hun land kwijtraken. Alle blanke boeren, van wie sommigen meerdere boerderijen bezitten, mogen één boerderij van ’gepaste omvang’ houden. „We hebben gezegd en gezworen dat niemand zonder land komt te zitten, maar zij willen veel meer, die hebzuchtige kolonialen. We kunnen niet aan hun hebzucht tegemoet komen ten koste van de rest van het volk. We willen het land eerlijk en rechtvaardig verdelen.”
Een woordvoerster van de boerenorganisatie Gerechtigheid voor de Landbouw zegt dat de meeste uitgezette boeren maar één boerderij hadden en bovendien veelal betrekkelijk kleine. Critici van de regering beweren verder dat het beste vrijgekomen land naar politici, militairen en aanhangers van Mugabe gaat, in plaats van naar de armen.
Mugabe doet alle kritiek af als ’Blair-tactieken’, een sneer naar premier Tony Blair van de voormalige kolonisator Groot-Brittannië. Blair heeft het beleid van Mugabe herhaaldelijk veroordeeld. Ook is het volgens Mugabe niet waar dat de regering voedselhulp onthoudt aan politieke tegenstanders, zoals mensenrechtenactivisten beweren. „Iedereen die voedsel nodig heeft, krijgt het, ongeacht zijn politieke, religieuze of andere overtuigingen. We zeggen ook niet dat omdat jij tot een bepaalde partij behoort, je kinderen niet naar school mogen. Zo ver gaan we niet met onze politiek.”
Normaal gesproken weigert Mugabe buitenlandse journalisten te woord te staan omdat zij bevooroordeeld zouden zijn. Donderdag stond hij echter voorafgaand aan zijn vergadering met WFP-chef James Morris een gesprek toe. Morris zei na afloop dat hij met Mugabe had gesproken over het bestrijden van de voedselcrisis en over manieren om de landbouw in Zimbabwe weer op gang te krijgen.