Economie

Werkgevers naar top met banenplan

DEN HAAG - In ruil voor versoepeling van het ontslagrecht belooft het bedrijfsleven 200.000 langdurig werklozen aan een baan te helpen.

Redactie economie
25 June 2007 12:02Gewijzigd op 14 November 2020 04:53

Werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland brengen hun aanbod woensdag in tijdens de participatietop van sociale partners, gemeenten en kabinet. Op deze top moeten afspraken worden gemaakt over het aan het werk helpen van 200.000 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het gaat hierbij om ouderen, jongeren, allochtonen, herintredende vrouwen en mensen met een arbeidshandicap.De werkgeversverenigingen willen dat elk bedrijf met meer dan vijftig werknemers jaarlijks een langdurig werkloze een baan geeft. Op die manier kunnen drie jaar op rij circa 70.000 langdurig werklozen aan een baan worden geholpen, aldus VNO-NCW vanmorgen.

De werkgevers zijn slechts bereid hun voorstel uit te voeren als daar een versoepeling van het ontslagrecht tegenover staat. Ook moet de overheid de helft van het salaris van de ex-werkloze voor haar rekening nemen en garant staan voor het risico op eventuele ziekte.

Voor het banenplan komen mensen in aanmerking die minimaal één jaar werkloos zijn. Hun wordt een baan voor een jaar aangeboden. Als iemand onvoldoende is opgeleid, krijgt hij voorafgaand aan het werk scholing aangeboden. De uitvoering van het plan komt in handen van uitzendbureaus.

Deelname aan het banenplan is voor bedrijven op basis van vrijwilligheid, maar werkgeversorganisaties willen dat een commissie de voortgang van het project controleert en dat bedrijven die niet meedoen door het kabinet moeten worden gestraft.

Voorman Bernard Wientjes van VNO-NCW zei dat hij de „blaren op de tong” heeft moeten praten om het plan er bij zijn achterban door te krijgen. Daar zit heel veel cynisme, stelt hij vandaag in Het Financieele Dagblad. „Maar het is ook in ons eigen belang. We hebben die mensen gewoon nodig.”

Vorige week lekte uit dat het kabinet de ontslagvergoedingen voor hogere inkomens wil beperken tot hooguit één jaarsalaris. Voor lagere inkomens blijven vergoedingen van meer jaarsalarissen mogelijk, maar met een maximum van 75.000 euro voor mensen tot 40 jaar of van een 100.000 euro voor 40-plussers.

PvdA-leider en vicepremier Bos bereidde zijn achterban zaterdag al voor op een aanpassing van het ontslagrecht. Tijdens een partijbijeenkomst in Den Bosch stelde hij dat het Nederlandse ontslagstelsel „oneerlijk is verdeeld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer