Binnenland

Kamervragen

Met de komst van de Partij voor de Dieren (PvdD) in het parlement is het aantal Kamervragen aan het ministerie van Landbouw „buitensporig” toegenomen, zegt de CDA’er Atsma. Op zijn verzoek rekende minister Verburg van Landbouw vorige week uit dat haar departement in de eerste vijf maanden van vorig jaar slechts 37 series Kamervragen binnenkreeg; in dezelfde periode dit jaar is dat aantal opgelopen tot 125.

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Kees de Groot, Addy de Jong
25 June 2007 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 04:53
VAN DEN BERG ...gesloten... Foto RD
VAN DEN BERG ...gesloten... Foto RD

De beantwoording van die vragen kostte de belastingbetaler 250.000 euro; 2000 euro per brief. „Het is het recht van de Kamer om vragen te stellen”, gaf Verburg mokkend toe richting de PvdD, „maar het is ook goed deze feiten op tafel te leggen.”PvdD-Kamerlid Ouwehand erkende dat haar partij „inderdaad flink wat” vragen stelt. „Als er een gedegen beleid is, is er veel minder reden om vragen te stellen”, hield ze Verburg vilein voor.

PvdD-fractievoorzitter Thieme liet de opmerkingen van Verburg ook niet over haar kant gaan. Geheel in PvdD-stijl sloeg ze terug: met Kamervragen. „Heeft uw opmerking dat u de feiten op tafel legt, ook betrekking op de feiten rond de bio-industrie die in uw antwoorden op Kamervragen nogal omfloerst lijken te blijven?” En: „Klopt het dat aan dierenwelzijn in de huidige kabinetsplannen niet meer dan 0,4 cent per productiedier wordt uitgegeven en staat dit niet in schril contrast met uw calculatie dat u per Kamervraag 2000 euro zegt uit te trekken?”
KdG

Zelf inschenken
Hoewel politici er niet van houden in eigen vlees te snijden, heeft het presidium van de Tweede Kamer toch het voorstel van de minister van Binnenlandse Zaken aanvaard om de komende jaren 5 procent te bezuinigen op het eigen budget.

De grote vraag is: hoe gaat de Kamer dit realiseren? Vorige week heeft het presidium enkele voorstellen gedaan, waarover de fracties volgende week maandag debatteren.

Het meeste geld in het laatje brengt het afschaffen van de mogelijkheid om (buiten Europa) businessclass te reizen. Dat levert jaarlijks 200.000 euro op. Minder winst -maar toch altijd nog een leuk bedrag- wordt geboekt bij het voorstel om Kamerleden en ministers tijdens commissievergaderingen niet meer te bedienen. Als ze zelf hun kopje koffie inschenken, levert dat jaarlijks zo’n 50.000 tot 75.000 euro op.

Bijzonder interessant zijn de plannen die door Kamerleden zijn ingediend maar door het presidium níet zijn overgenomen. Een daarvan is het voorstel om behalve op dinsdag, woensdag en donderdag ook op maandag te gaan vergaderen. Na drie weken zou er dan een vergadervrije week kunnen zijn, wat veel overheadkosten scheelt.

Een tweede voorbeeld is het opheffen van de Raad voor Economische Adviseurs (REA), die onlangs een vernietigend oordeel uitsprak over het beleid van Balkenende IV („Kabinet is betuttelend en laat na grote problemen aan te pakken”). Het presidium nam dat voorstel niet over. „Jammer, jammer, jammer”, horen we in gedachten de premier mompelen.
AdJ

Lekken
De commissie-Van den Berg presenteerde vorige het rapport over mogelijke martelingen door Nederlandse militairen in Irak. Tot op het laatste moment waren de conclusies van de commissie geheim. Lekken naar de pers kwam en komt in het woordenboek van het oud-SGP-Kamerlid, die van 1986 tot 2002 op het Binnenhof bivakkeerde, niet voor.

Het was wel erg opmerkelijk dat amper vijftig minuten nadat Van den Berg om tien uur zijn eindrapport had gepresenteerd, SGP-Kamerlid Van der Staaij al met een reactie naar buiten kwam. Andere fracties volgden uren later.

Zou Van den Berg de verleiding soms niet hebben kunnen weerstaan en een exemplaar van zijn eindrapport of de conclusies daarvan aan zijn partijgenoot hebben doorgespeeld?

„Geen sprake van”, zegt partijvoorlichter De Bruijne. „Van der Staaij is -net als de pers- om negen uur begonnen met lezen en daarna hebben we ons persbericht gemaakt. Het was allemaal niet erg schokkend. Nee, reken maar niet dat Van den Berg zoiets aan wie dan ook doorspeelt. Wat dat betreft is hij net een pot. Degene die denkt dat hij daartoe in staat is, kent hem niet.”
Gebrek

Aan het aantal aankondigingen kan het niet hebben gelegen. Elke zichzelf respecterende evangelische website had er wel een bericht over. Dinsdag 19 juni zouden oud-premier Agt (CDA), oud-D66-leider Terlouw en oud-GPV-fractievoorzitter Schutte met elkaar in debat gaan. Ze zouden dat doen op de Evangelische Hogeschool (EH) in Amersfoort, ter gelegenheid van het feit dat deze school dertig jaar bestond. De drie oud-politici zouden met elkaar debatteren over hun visies van toen op nu en over hun visies van nu op toen.

Het had een leuke avond kunnen zijn. Oud-premier Van Agt is een woordkunstenaar, Terlouw is interessant omdat hij weliswaar zijn christelijke opvoeding heeft losgelaten, maar daar niet helemaal los van is. Schutte is altijd de moeite waard.

Toch was de interesse van het aantal (oud-)studenten en mensen uit de achterban van de EH gering. Blijkbaar is er geen belangstelling voor een debat tussen oude paarden uit de politieke stal. Blijkbaar is er geen interesse voor een debat over politieke strijdpunten. Blijkbaar geen engagement voor historie en hedendaagse politiek.

Dat zijn toch de enige conclusies die te trekken vallen toen belangstellenden dinsdagavond arriveerden bij de EH en voor een gesloten hek stonden? Door de spijlen van het hek kon naar de gesloten deur van het gebouw worden gekeken. Daarop was een biljet van de politieke avond geplakt. Kijkend door de spijlen, konden teleurgestelde bezoekers nog net een kleine aanvulling op het biljet lezen: „Vanwege gebrek aan belangstelling afgelast.”
GV

Agenda
De Tweede Kamer debatteert morgen onder meer over onveilige stemmachines. Later op de dag en woensdag staat een discussie over een initiatiefwet van Depla (PvdA) en De Vries (VVD) aangekondigd over fiscale facilitering van banksparen voor pensioenopbouw of aflossing van eigenwoningschuld. Donderdag discussieert de Kamer onder andere over adoptie door homoparen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer