Kabinet tevreden met resultaat EU-top
DEN HAAG - „Het hoofdstuk van de EU-grondwet is afgesloten”, heeft premier Balkenende zaterdag gezegd na afloop van de EU-top in Brussel over een nieuw EU-verdrag. Vicepremier Rouvoet (ChristenUnie) is tevreden met het onderhandelingsresultaat. „Geen enkele serieuze politicus kan het nieuwe verdrag de grondwet van de Verenigde Staten van Europa noemen.”
Rouvoet was twee jaar geleden nog een van de boegbeelden van het verzet tegen de EU-grondwet. „Als het nieuwe verdrag destijds had voorgelegen, had de ChristenUnie in het jakamp gezeten”, zei de partijleider zaterdag. „De EU was met de grondwet op weg naar een superstaat. Dat is nu niet meer het geval.”De ChristenUnievoorman is tevreden dat nationale parlementen „beduidend” meer invloed krijgen op Europees beleid, dat de EU-lidstaten volledig zeggenschap behouden over hun buitenlands beleid en dat het Handvest van de Grondrechten niet integraal in de verdragstekst staat.
Balkenende betoogde zaterdag in Brussel dat met het nieuwe EU-verdrag recht is gedaan aan het ”nee” van de Nederlandse bevolking bij het referendum over de EU-grondwet. Vicepremier Bos (PvdA) ziet dat ook zo: „Het nieuwe verdrag is geen grondwet. Europa wordt geen superstaat.”
De oppositie in de Tweede Kamer is niet onverdeeld positief over de hoofdlijnen van het nieuwe verdrag. Het is wel „veel beter” dan de EU-grondwet, stelt SGP-Kamerlid Van der Staaij, maar desondanks zal hij nauwgezet volgen hoe de details van het nieuwe verdrag worden ingevuld tijdens de komende intergouvernementele conferentie. De SGP’er is met name benieuwd hoe groot de rol van de vaste EU-voorzitter wordt.
SGP, SP en PVV keuren het opgeven van vetorechten op tal van terreinen af. SP en PVV dringen aan op een nieuw referendum, daarin gesteund door GroenLinks en D66. Het kabinet en de coalitie beslissen pas over een volksraadpleging na advies daarover van de Raad van State. Ook de VVD spreekt zich er pas later over uit. De partij wil eerst alle details van het nieuwe verdrag weten.