Clinton: Help Lesotho bij moordonderzoek
HILVERSUM - De Amerikaanse oud-president Bill Clinton roept de Nederlandse overheid op bij te dragen aan het onderzoek naar de moord op Ellen Verweij.
De Nederlandse verpleegkundige en vrijwilligster voor de Clinton Foundation werd op 24 november 2006 doodgeschoten in het Afrikaanse Lesotho. Clinton sprak donderdagavond in een uitzending van het tv-programma Netwerk de hoop uit dat Nederlandse steun een nieuwe impuls kan geven aan het vastgelopen politieonderzoek.De 35-jarige Verweij werd in de hoofdstad van het koninkrijkje door een kogel geraakt toen zij met haar vriend uit een taxi stapte. Ze kwamen net terug van haar afscheidsfeestje van de Clinton Foundation, waarvoor Verweij als vrijwilligster zes weken had gewerkt aan een aidsproject. De autoriteiten in het Zuid-Afrikaanse land gaan ervan uit dat ze onbedoeld slachtoffer is geworden van een politieke moordaanslag op een minister.
Haar partner Wiert-Jan de Raaf overleefde de aanslag. Samen met familieleden van Ellen richtte hij na haar dood het Ellen’s Children Fund op. Dat fonds steunt kleinschalige projecten in Lesotho.
Tot op heden is de zaak niet opgelost. Clinton heeft zich steeds intensief met de kwestie bemoeid. Zo zocht de oud-president direct na de dood van Verweij telefonisch contact met haar vriend en sprak hij haar ouders toen hij toevallig in Nederland was. In Netwerk laat Clinton weten deze zomer tijdens een reis naar Zuid-Afrika persoonlijk te zullen informeren naar de stand van zaken in het onderzoek.
Nederland moet volgens het voormalige staatshoofd van zich laten horen. „Nederland kan door bijvoorbeeld hulp aan te bieden de regering in Lesotho duidelijk maken hoe belangrijk Nederland het vindt dat deze zaak wordt opgelost.”
Gezien het stagnerende politieonderzoek zal Nederland bij de autoriteiten van Lesotho nagaan of er behoefte bestaat aan specifieke Nederlandse expertise. Als dat het geval is, zal Nederland onderzoeken in hoeverre aan dat verzoek kan worden voldaan, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie.