Consument

Maltese archipel ideaal voor eerste duikles

De zuurstoffles van 20 kilo zit perfect, de meters zijn gecontroleerd, masker, snorkel en flippers zitten als gegoten. Aan de noordkant van Gozo, zustereiland van Malta, schijnt de zon volop en is de zee van een transparant blauw. Uitstekende ingrediënten voor de eerste duikles. Rest nog de truc om de zeebodem te bereiken.

Marianne Witvliet
22 June 2007 08:52Gewijzigd op 14 November 2020 04:52

Beginners, ervaren openwaterduikers, grotduikers en onderwaterfotografen kunnen rondom Malta op niet minder dan 28 locaties het water in. Zowel het weer als het heldere water maakt de zee rond de Maltese archipel tot een razend populair duikoord. Dankzij de klimatologische omstandigheden is het water van juni tot oktober gemiddeld zo’n 23 graden Celsius. Ook kliffen, kreken en baaien, scheepswrakken op de bodem, en niet in de laatste plaats een grote verscheidenheid aan vissen en planten, lokken duikers naar Malta. De website van Visit Malta geeft een lijst met niet minder dan 44 duikscholen die hun cursussen tegen vriendelijke tarieven aanbieden.Aan de eerste duik gaat op alle scholen -waarvan de meeste zijn aangesloten bij Professional Association of Diving Instructors- een grondige instructie vooraf. Heike Merz en Thomas Zurawski van Nautic Team in Marsalforn willen elk risico uitsluiten. „Er kan van alles gebeuren. Mensen verzwijgen soms liever dat ze astma hebben of een hoge bloeddruk, maar dat kan levensgevaarlijk zijn. Als iemand op 10 meter diepte benauwd wordt, kan hij bovendien in paniek raken. Natuurlijk duikt niemand zonder buddy.” De buddy is een ervaren duikinstructeur die onmiddellijk handelt wanneer iemand onwel wordt.

Kapseizende vis
Een vragenlijst informeert naar de lichamelijke en geestelijke gezondheid. De vragen betreffen niet alleen klachten als astma of hoge bloeddruk. Problemen met oren, rug -een duiker draagt wel 30 kilo om in het water gewichtloos te zijn- en spieren komen aan de orde, evenals claustrofobie en depressie.

Als de uitgebreide lijst is ingevuld en van een handtekening voorzien, volgt het samenstellen van de uitrusting, die naadloos moet passen. Duikpak, bril, zwemvest en flippers moeten als gegoten zitten. De les over de werking van de zuurstofcilinder en de interpretatie van de meters, zodat de aspirant-duiker kan zien of er voldoende ademtocht is, valt nog het meest te vergelijken met een technisch college. Als het hem duizelt na de uitleg over ademhalen via de snorkel en overige slangen, begint de les gewoon van voren af aan.

Ook na deze lessen leert de praktijk dat een duik geen simpel uitje is voor een onverwachte vrije middag. Als een kapseizende vis worstelt de leek om zijn lichaam in balans te houden en de flippers onder water te krijgen. Hij drinkt, zonder het te willen, een halve liter zeewater en merkt dat het naar de bodem zakken en het soepel weer omhoogrijzen, een kunst is.

Ondertussen moet de ploeteraar ook met zijn buddy communiceren, want de onderwatertaal is er een die met de handen gesproken wordt. Hij leert zich met gebaren voor ”ik heb het benauwd”, ”ik wil onmiddellijk naar boven” of ”ik geniet met volle teugen” verstaanbaar te maken.

Simpele snorkel
Er bestaan natuurtalenten, maar ook voor hen geldt dat als ze de eerste beginselen onder de knie hebben, de dag zo’n beetje voorbij is. Dan heeft de duiker wel de smaak te pakken, want het onderwaterrijk is een fascinerende, stille wereld van een adembenemende schoonheid. Amberkleurige snoekjes, tandbaarzen en zacht wiegende zeeanemonen in fosforescerende kleuren bezorgen een ongekend gevoel van ontspanning.

Wil het duiken niet lukken, dan is de simpele snorkel een aanvaardbaar alternatief, ook al kom je in dat geval niet in de buurt van zeewrakken en dolfijnen. Overigens laten de vissen en de anemonen zich dankzij het glasheldere water al vanaf de kade vlak bij de duikschool zien.

Meer informatie:www.nauticteam.nl en www.malta.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer