’Onderwijs en jeugdzorg moeten meer samenwerken’
Minister Van der Hoeven (Onderwijs) wil het onderwijs- en het jeugdzorgbeleid beter op elkaar afstemmen. Dat zei zij donderdag tijdens een congres over zogeheten brede scholen in de Amsterdamse RAI.
Ook op lokaal niveau moeten maatschappelijke instellingen, gemeenten en scholen met elkaar samenwerken. Op die manier moeten problemen bij jongeren sneller worden gesignaleerd en aangepakt. Want, zo stelde de minister, voorvallen zoals de brand bij het Roermondse gezin waarbij zes kinderen om het leven kwamen „dat is iets wat we als samenleving niet kunnen tolereren”. De twaalf instanties die bij het gezin aan de Jupiterstraat waren betrokken, werkten langs elkaar heen en wisten ook niet wie wat waarover te zeggen had.
Hoe de minister haar ideeën precies wil invullen, kon ze donderdagmiddag nog niet zeggen. „Maar brede scholen spelen daar absoluut een belangrijke rol in.” De brede school is een soort buurtcentrum waar voorzieningen op het gebied van onderwijs, welzijn, politie, sport en zorg samenkomen.
Het kabinet rept in het Strategisch Akkoord met geen woord over de brede school en kondigt zelfs aan de sector die onderwijsvernieuwingen beu is, met rust te laten. Maar donderdag bleek dat de minister deze scholen een warm hart toedraagt.
Verder bleek dat de minister het door haar voorganger ingezette beleid om individuele scholen meer zeggenschap te geven over de inzet van geld en personeel wil voortzetten. Onlangs kondigde ze al aan dat scholen binnenkort naar eigen inzicht kunnen bepalen voor welke klassen ze geld voor klassenverkleining gebruiken. Daar waar regels leiden tot belemmering, wil de minister in overleg met bestuurders en onderwijskundigen kijken hoe die het beste kunnen worden weggenomen.