Binnenland

„Staten stellen eigen gezag boven drugsbestrijding"

UTRECHT (ANP) – Drugsbestrijding op zee kan veel effectiever worden als alle staten zich aansluiten bij internationale verdragen. Peter van der Kruit, hoofddocent militair recht, meent dat te veel landen op het gebied van drugsbestrijding hun eigen staatsgezag voorop stellen, in plaats van internationaal gezag accepteren.

21 June 2007 13:13Gewijzigd op 14 November 2020 04:52

Van der Kruit promoveert op 4 juli aan de Universiteit Utrecht op het onderwerp maritieme drugsbestrijding. „De internationale drugshandel is een wereldwijd probleem, maar het wil maar niet lukken om alle landen mee te krijgen bij het bestrijden ervan", stelt Van der Kruit.Vooral landen in het Caribisch gebied weigeren internationale verdragen te ondertekenen, waardoor bijvoorbeeld een schip uit Barbados met cocaïne aan boord niet door de Nederlandse marine wordt onderschept.

Behalve het ouderwetse principe dat geen enkel land over de zee mag heersen, speelt volgens Van der Kruit ook mee dat kleinere landen een Calimero–gevoel hebben ten opzichte van de Verenigde Staten of vroegere koloniale overheersers. Bovendien hebben op veel eilanden drugsbaronnen de touwtjes in handen, aldus de promovendus.

Grote landen hebben volgens hem wel middelen om deze ‘dwarsliggers’ te laten meewerken, bijvoorbeeld subsidies en ontwikkelingshulp. Ook kunnen deze landen trainingen aanbieden om de lokale bevolking bij drugsbestrijding te betrekken, stelt Van der Kruit voor.

Van der Kruit werkte jarenlang bij de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied en was actief bij antidrugsacties. Momenteel is hij hoofddocent militair recht aan de Nederlandse Defensie Academie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer