”Pabohoppen” dreigt na rekentoetsdebacle
GOUDA - De nieuwe rekentoets voor pabostudenten blijkt een hoofdbreker. Rekendocent De Jong van Driestar educatief is erg blij met de extra aandacht voor rekenen. Leidinggevenden vrezen ondertussen voor een nieuwe trend: pabohoppen.
Rekendocent Johan de Jong doet zijn werk met succes, zo blijkt uit de cijfers. Van de pabo in Gouda moet slechts zo’n 5 procent de opleiding verlaten doordat hij de rekentoets na drie keer niet heeft gehaald. Dit in tegenstelling tot de landelijke cijfers, die melden dat een kwart van de pabostudenten afvalt door de rekentoets.De Jong brengt de aankomende leerkrachten al zeventien jaar de rekenkunst bij. Hij zegt blij te zijn met de extra aandacht voor het rekenen. „Dat was toch jarenlang het ondergeschoven kindje op de opleiding. Nu trekken we er hard aan om ze over de streep te krijgen.”
De Jong schrijft het hoge slagingspercentage toch aan zijn studenten toe. „Ze hebben er enorm hard voor gewerkt. Het is des te triester dat sommigen dan alsnog bij de derde kans een score van 100 halen, waar de keiharde grens op 103 ligt. Zo hard gewerkt, en het dan toch niet gehaald. Dan huil ik bij wijze van spreken mee.”
Driestarstudent Andrea ten Wolthuis (18) heeft de rekentoets op het nippertje gehaald. „Na de eerste toets kregen we twee herkansingen: in januari en eind mei. De laatste keer heb ik de toets met de hakken over de sloot gehaald.” De Pabo-1-studente had vooral moeite met breuken en rekenraadsels. „Er was bijvoorbeeld een opdracht over een aquarium dat tot enkele centimeters onder de rand met water was gevuld. De vraag was hoeveel liter water er in zat.”
Andrea vindt het wel terecht dat Pabostudenten de basisvaardigheden van rekenen onder de knie moeten hebben. „Als je voor de klas staat, moet je gewoon boven de stof staan, anders kun je geen les geven. Maar het is wel hard voor degenen die daardoor moeten afhaken. Dat zijn vaak prima kleuterjuffrouws, maar voor groep 8 moet je ze niet zetten.”
Dat veel studenten zakken voor de rekentoets, wijt Andrea aan de middelbareschoolperiode, waarin weinig aan hoofdrekenen wordt gedaan. „Het echte hoofdrekenen zakt weg.”
Christelijke Hogeschool Ede (CHE) laat weten nog geen uitslagen te willen geven van de rekentoets omdat de betrokken studenten nog moeten worden gebeld. Wel laat manager Warner Bruins weten dat hij onder de nieuwe lichting eerstejaarsstudenten alvast een peiling laat uitvoeren, waarna zij al in de zomer een summercourse rekenen kunnen doen.
Ondertussen dreigt een nieuwe trend als gevolg van het rekentoetsdebacle: het pabohoppen. Studenten die bij een pabo worden afgewezen mogen het daar immers niet meer opnieuw proberen, en zoeken derhalve een ander hogeschool om alsnog hun toets te halen.
Warner Bruins van de CHE laat weten de eerste ouders al aan de lijn te hebben gehad die hun kind alsnog in zijn eerste jaar willen laten instromen. Hij vindt de afgesproken regeling daarom onverstandig. „Er dreigt nu een over- en weergaan van studenten waar niemand mee geholpen is, zeker het rekenonderwijs niet.”
Ook opleidingsmanager Wim Lindhout van de pabo Driestar educatief heeft zijn bedenkingen bij het nieuwe systeem. „Waarom mag een student het niet gewoon weer bij ons proberen? Dat lijkt me, zeker gezien de identiteit van onze school, wel gewenst.”