Luchtaanval Israël op Hamasdoelen
JERUZALEM - Israëlische vliegtuigen hebben woensdag twee raketinstallaties in de Gazastrook gebombardeerd. De aanval werd uitgevoerd nadat een raket was neergekomen bij de Israëlische grensplaats Sderot, meldde het leger. Het was de eerste Israëlische luchtaanval sinds de machtsovername door Hamas. Er vielen voor zover bekend geen slachtoffers.
De Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, gaf het leger eerder op de dag opdracht sommige vluchtelingen uit de door Hamas beheerste Gazastrook toe te laten tot Israël. Het gaat kennelijk om mensen die doktersbehandeling nodig hebben.Tot woensdagavond bivakkeerden zo’n 200 Palestijnen die naar Israël willen bij de grensovergang Erez. De vluchtelingen, onder wie veel vrouwen en kinderen, bevinden zich in een tunnel. De omstandigheden in de tunnel, waar sanitaire voorzieningen ontbreken, zijn erbarmelijk.
Barak nam zijn besluit nadat de Israëlische organisatie Artsen voor Mensenrechten naar de rechter was gestapt met de eis dat Israël vluchtelingen helpt die medische hulp nodig hebben. Volgens de organisatie zijn vijftien Palestijnen in de tunnel er zo slecht aan toe dat hun leven gevaar loopt. De rechter doet maandag uitspraak.
„Israël heeft de verantwoordelijkheid, aangezien het Israël was dat de grensovergangen heeft gesloten. Het heeft de verantwoordelijkheid een oplossing voor deze patiënten te vinden”, zei de arts Ran Yaron woensdag voor de Israëlische radio. Vijf bij schietpartijen gewond geraakte Palestijnen zijn reeds tot Israël toegelaten. Zo’n negentig Oekraners, zeventig Russen, een zevental Wit-Russen en tientallen mensen met andere nationaliteiten mochten de Gazastrook eveneens verlaten.
Israël bracht woensdagavond laat circa honderd Palestijnse vluchtelingen uit de Gazastrook naar de Egyptische grens. Dit meldde de website van de krant Jerusalem Post donderdag. Ongeveer een derde van deze Palestijnen mag niet meer terugkeren volgens de Israëli’s. De reis van deze groep werd gecoördineerd met de Egyptische autoriteiten.
Het Israëlische leger stuurde woensdag tanks en pantservoertuigen de grens met de Gazastrook over, kennelijk om een aantal Israëlische militairen te ontzetten die door militante Palestijnen waren ontdekt en onder vuur genomen waren, terwijl zij undercover opereerden in het dorp Karara in de Gazastrook. Bij daarop volgende gevechten kwamen vier Palestijnen om het leven. Volgens het leger waren de Israëlische militairen in de Gazastrook om wapensmokkel tegen te gaan. Ook trok het leger woensdag voor zonsopgang het dorp Kfar Dan op de Westoever binnen, met de bedoeling een aantal gezochte Palestijnen te arresteren. Daarbij kwam het tot een vuurgevecht dat twee van de gezochte Palestijnen het leven kostte.
Mahmoud Zahar, de man die naar wordt aangenomen het Hamasbewind in de Gazastrook aanvoert, zei woensdag dat Hamas bereid is een staakt-het-vuren overeen te komen met Israël, maar dat de groep niet zal optreden als beschermer van de Israëlische grens. Volgens Zahar is Hamas in staat raketaanvallen vanuit Gaza op Israël te voorkomen.
De Palestijnse president Mahmud Abbas heeft woensdag Hamas ervan beschuldigd hem te willen vermoorden. Hij zei een film van Hamas te hebben gezien waarin wordt gesproken over een bom van 250 kilo, bestemd voor Abu Mazen - de schuilnaam van Abbas. Het was Abbas’ eerste grote rede sinds de overname van Gaza door Hamas. Hij zei niet meer te willen praten met Hamas. Abbas zei „geen dialoog te willen met putschisten, moordenaars en terroristen.”
De Israëlische premier Ehud Olmert en Abbas zullen elkaar volgende week voor een bespreking treffen. Dat heeft een Palestijnse functionaris woensdag gezegd. Ook Olmerts medewerkers bevestigden dat de twee elkaar zullen ontmoeten, maar zeiden dat daarvoor nog geen datum vastgesteld was. De machtsgreep van Hamas in de Gazastrook zal naar verwachting bij een eventuele ontmoeting boven aan de agenda staan.
Inmiddels gonst het van de geruchten dat de Britse premier Tony Blair zich na zijn aftreden - volgende week woensdag - zal gaan toeleggen op vrede in het Midden-Oosten. Bush heeft daarover met Blair van gedachten gewisseld en het Witte Huis prees woensdag de betrokkenheid van Blair bij het vredesproces. Blairs kantoor weigerde commentaar.