Binnenland

Kamer wil opheldering over beperking gouden handdruk

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wil opheldering van minister Donner van Sociale Zaken over het kabinetsplan om de gouden handdruk bij ontslag te beperken. Op verzoek van VVD’er Atzo Nicolaï houdt de Kamer hierover donderdagavond een spoeddebat met de CDA-bewindsman.

20 June 2007 19:53Gewijzigd op 14 November 2020 04:52

Vooral de oppositiefracties zijn boos dat ze via de media hebben moeten vernemen over het voorstel dat het kabinet volgende week woensdag op tafel wil leggen tijdens de participatietop met vakbonden en werkgeversorganisaties. Die bijeenkomst moet leiden tot afspraken over het aan het werk helpen van 200.000 extra mensen.De werkgevers willen pas zaken doen als ook een hervorming van het ontslagrecht op de agenda staat. De vakbonden voelen daar niets voor. Tot voor kort was ook het kabinet intern verdeeld, maar de meest betrokken ministers hebben maandag toch een akkoord bereikt over het aan banden leggen van de ontslagvergoeding.

Volgens het uitgelekte plan krijgt een werknemer bij ontslag nog maar hooguit één jaarsalaris mee. Voor mensen met lagere inkomens kan de gouden handdruk meerdere jaarsalarissen bedragen, maar daarbij geldt dan wel een maximum van 75.000 euro. Voor personen boven de 40 jaar (eerder spraken Haagse bronnen over 45 jaar) is dat maximum een ton. De werkgever kan de ontslagvergoeding met maximaal een kwart beperken door te investeren in scholing.

Op dit moment wordt de ontslagvergoeding nog door de kantonrechter bepaald. Die hanteert een formule gebaseerd op salaris, arbeidsverleden en leeftijd van de ontslagen werknemer. Bij hoge salarissen en mensen met een lang dienstverband kan de vergoeding fors oplopen.

De vakbonden voelen er nog steeds niets voor om op de participatietop over een beperking van de ontslagvergoeding te praten. De vakcentrales FNV en CNV zeggen het kabinetsvoorstel niet te kennen en willen er ook niets van weten. Vakbond De Unie dreigt zelfs met een boycot van de participatietop.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW verwacht juist wel over het kabinetsvoorstel te kunnen praten. „Het beeld dat het goedkoper wordt en zonder kantonrechter kan, is niet verkeerd", zegt een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer