Werkgevers hebben iets vaker allochtonen in dienst
DEN HAAG (ANP) – Werkgevers hebben iets vaker personeel met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond in dienst. Bij zes van de tien werkgevers werkt nu minimaal een persoon uit een van de vier meest voorkomende allochtone groepen in Nederland, tegen 53 procent vorig jaar.
Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek dat in opdracht van het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum en het Landelijk Netwerk Diversiteitsmanagement (DIV) is verricht door Motivaction. Aan het onderzoek hebben 418 werkgevers die twintig tot vijfhonderd werknemers op de loonlijst hebben staan, meegewerkt.Forum en DIV concluderen dat het met de aanname van „Nieuwe Nederlanders" het afgelopen jaar goed is gegaan. Maar deze werknemers hebben nog altijd een achterstand ten opzichte van hun autochtone collega’s. Zo is de werkloosheid onder allochtonen ruim drie keer zo hoog. Dat heeft zowel te maken met een mindere taalbeheersing en opleiding als met vooroordelen.
Circa de helft van de werkgevers wil (meer) personeel uit een etnische minderheid aan te nemen. Dat is minder dan de 68 procent van vorig jaar.
Maar Forum en DIV zien ook positieve ontwikkelingen. Zij wijzen erop dat de helft van de bedrijven die overwegen allochtonen in dienst te nemen, nu nog geen enkele Turk, Marokkaan, Surinamer of Antilliaan in dienst heeft. Bovendien blijken vrijwel alle werkgevers (90 procent) die ervaring hebben met „Nieuwe Nederlanders" op de werkvloer, al dan niet als stagaire, tevreden over hun functioneren. „Dat biedt perspectieven voor de toekomst".
Veel van de werkgevers zonder allochtone werknemers (61 procent) noemen als excuus dat deze groepen niet bij hen komen solliciteren. Zo zegt 28 procent dat etnische minderheden niet in de omgeving wonen. Opvallend is echter dat 15 procent van de werkgevers in de Randstad dit ook aangeeft.
Verder geeft circa een kwart van de bedrijven aan terughoudend te zijn bij het aannemen van allochtonen. Werkgevers zouden voor functies met veel klantencontacten, zoals accountantmanager, verkopers en receptionisten, en in leidinggevende posities liever kiezen voor autochtonen.
Zo meent bijna een kwart van de bedrijven dat klanten liever zaken doen met autochtonen. Ook geeft een evengrote groep werkgevers aan dat zij het makkelijker vinden om samen te werken met autochtonen en wordt gesteld dat etnische minderheden zich moeilijk aanpassen aan de bedrijfscultuur. Dit leeft het sterkst onder kleinere werkgevers (20 tot 50 werknemers).