Kabinet wil maximum aan ontslagvergoeding
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet overweegt om de vergoedingen die werkgevers moeten betalen wanneer ze een personeelslid ontslaan aan een maximum te binden. Daarbij zou worden gedacht aan maximaal één jaarsalaris en zou de gouden handdruk hooguit circa 90.000 euro mogen bedragen.
Volgens ingewijden zal het kabinet dat volgende week woensdag inbrengen tijdens de participatietop met vakbonden en werkgeversorganisaties. Op die top moeten afspraken tot stand komen over het aan de slag krijgen van 200.000 personen.Volgens de werkgevers kan dat alleen als de huidige ontslagregels worden aangepast. Bedrijven vinden dat ze nu te duur uit zijn als ze van een werknemer af willen. Voor de ontslagvergoeding geldt nu de ’kantonrechtersformule’, die gebaseerd is op jaarsalaris, leeftijd en diensttijd. Voor werknemers in de hogere inkomenscategorie kan het bedrag fors oplopen.
Door de ontslagvergoeding te maximeren, zouden vooral de hogere inkomens worden getroffen. Werkgevers zijn dan minder geld kwijt en hoeven niet meer voor elke zaak naar de kantonrechter.
Tot dinsdagochtend zag het er naar uit dat er helemaal geen participatietop zou komen. De ministers van PvdA en ChristenUnie voelden er niets voor het ontslagrecht ter discussie te stellen, omdat de vakbonden daar mordicus tegen zijn. Maar kort voor het begin Tweede Kamerdebat over het beleidsprogramma van het kabinet kon CDA–minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken melden dat er toch een top komt, en dat het ontslagrecht op de agenda staat. Intensief overleg daarover, ook met de sociale partners, ging daaraan vooraf.