Molukse gijzelnemers uiten na jaren spijt
HILVERSUM - Dertig jaar na de gijzeling van de school in Bovensmilde betuigen de gijzelnemers Tom Polnaya en Gustaaf Tehepurung voor het eerst spijt aan de kinderen van toen.
EO Visie en Netwerk brachten gijzelnemers en gijzelaars bij elkaar voor „een historisch moment van verzoening.” Dat maakte de EO dinsdagmorgen bekend.Polnaya en Tehepurung pleegden hun daad destijds uit volle overtuiging. Zij hoopten dat de Nederlandse regering de vrije Molukse Republiek zou erkennen. De gijzeling eindigde op 11 juni 1977, deze maand dertig jaar geleden.
Tehepurung zei begin dit jaar in deze krant nog dat hij geen spijt van de actie had. Na een ontmoeting met Polnaya veranderde hij van gedachten. In voormalig kamp Westerbork ontmoeten de mannen Astrid Tingen en Trea van der Velde. De twee vrouwen zaten in de school ten tijde van de gijzeling.
Het toenmalige schoolhoofd Eef van der Vliet verklaarde vorige maand in deze krant dat hij nog altijd met nachtmerries van de kaping te kampen heeft. Hij zei dinsdagmorgen desgevraagd een „dubbel gevoel” bij de spijtbetuiging te hebben. „Ik vind het heel mooi dat ze uiteindelijk inzien dat ze fout zijn geweest, maar ik vind ook dat ze voordat de actie begon hadden moeten bedenken dat het onverantwoord was.”
Aan een persoonlijke ontmoeting met de gijzelnemers is Van der Vliet niet toe. „Ik weiger hen te ontmoeten. Ik heb het er nog veel te moeilijk mee.”
Toch sluit hij niet uit dat de spijtbetuiging een positieve invloed kan hebben op zijn verwerking van het drama. „Het geeft me wat meer perspectief en hoop op een verbetering van de verhouding met de Molukkers.”
Op 11 juni was er in Assen een herdenking van de zes doodgeschoten treinkapers. Ik heb gehoord dat gijzelnemers daar ook over spijt hebben gesproken. Er is blijkbaar iets in beweging.”
De EO publiceert deze week een verslag van het verzoeningsgesprek in het programmablad Visie. De reportage van Netwerk wordt volgende week dinsdag uitgezonden.