Kerk & religie

GRONDVLAK

Kerkelijk nieuws uit de plaatselijke gemeenten.

19 June 2007 11:31Gewijzigd op 14 November 2020 04:51
WEZEP – De Dorpskerk in Wezep, gebouwd in 1863, ondergaat een grondige opknapbeurt. Foto RD.
WEZEP – De Dorpskerk in Wezep, gebouwd in 1863, ondergaat een grondige opknapbeurt. Foto RD.

Wijkgemeente GKH opgeheven
De wijkgemeente Amstelland/Gooi en Vechtstreek in Weesp, die valt onder de gereformeerde kerk hersteld te Berkel en Rodenrijs/Bergschenhoek, is „in ieder geval voorlopig” opgeheven. Reden is de daling van het aantal leden van de wijkgemeente, zo meldt het jongste nummer van De Bazuin, het orgaan van de Gereformeerde Kerken hersteld (GKH). Het beleggen van aparte diensten in Weesp werd „praktisch gezien onmogelijk.”De laatste kerkdiensten werden gehouden op zondag 27 mei. De meeste leden van de wijkgemeente zijn lid geworden van de hersteld gereformeerde kerk in Amersfoort e.o.

Evangelisatiepost Hoorn
Het bestuur van de Stichting Predik het Woord, die verantwoordelijk is voor het evangelisatiewerk in Hoorn, heeft besloten af te zien van de beoogde kerkelijke binding met de Hersteld Hervormde Kerk. Dat schrijft het bestuur in een persbericht.

Sinds 1 mei 2004 participeerden binnen het bestuur van de Stichting Predik het Woord zowel predikanten uit de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) als uit de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). „In goed en open onderling overleg werd vorig jaar besloten dat de evangelisatiepost kerkelijk onderdak zou krijgen binnen de HHK”, aldus het persbericht. „Dit leek om verschillende redenen voor de evangelisatiepost de beste oplossing. Ook evangelist M. C. Schreur kon zich vinden in dit besluit.”

In de afgelopen maanden besloot de evangelist uit Hoorn echter zich met zijn gezin aan te sluiten bij de Protestantse Kerk. Het bestuur heeft in deze „nieuwe en onvoorziene situatie” besloten af te zien van de beoogde kerkelijke binding met de Hersteld Hervormde Kerk.

Vanuit de achterban van de evangelisatiepost werd een aantal mensen bereid gevonden toe te treden tot het bestuur. Als nieuwe voorzitter fungeert ds. H. van den Belt uit Nijkerk. Verder hebben ds. J. A. van den Berg uit Nieuw-Lekkerland, ds. J. B. ten Hove uit Katwijk, ds. M. van Kooten uit Scherpenisse, J. van der Plas uit Katwijk en A. Riezebos uit Genemuiden zitting genomen in het bestuur. Omwille van de continuïteit van het werk in Hoorn is besloten voor een korte tussentijd te komen tot een interkerkelijk bestuur. Het is de intentie van de hersteld hervormde bestuursleden terug te treden wanneer de bestuurlijke taken zorgvuldig zijn overgedragen.

Restauratie Wezep
De op een na oudste kerk van Wezep staat in de steigers. De Dorpskerk, gebouwd in 1863, krijgt een grondige opknapbeurt. Het dak van de kerk op de hoek van de Zuiderzeestraatweg en de Stationsweg is toe aan groot onderhoud. De klus duurt naar verwachting enkele weken.

Vorig jaar begon de hervormde gemeente in Wezep met het uitvoeren van verbouwingswerkzaamheden in de kerk. Gemeenteleden bouwden een nieuwe consistorie en een oppasruimte voor de kinderen. De oude oppasruimte in de torenkamer aan de voorkant van de kerk was oud en gehorig. De vrijgekomen ruimte in de torenkamer werd verbouwd tot een grote ontvangsthal. Verder zijn er noodzakelijke aanpassingen verricht in verband met brandveiligheid en de toegankelijkheid van de kerk voor gehandicapten.

De kerkdiensten in de Dorpskerk gaan tijdens de verbouwing gewoon door. Wel is het orgel ingepakt. Op dit moment moeten de kerkgangers het doen met een elektronisch orgel met geluidsversterking vanaf het orgelbalkon. De kerk, die op de gemeentelijke monumentenlijst staat, werd in 1938 aanzienlijk vergroot.

Sluiting kerk Musselkanaal
De gereformeerde kerk vrijgemaakt in Musselkanaal-Valthermond wordt opgeheven. Zondag 24 juni hebben de laatste diensten plaats. De reden van de opheffing is het dalende ledental van de gemeente. In tien jaar tijd liep het terug van 196 naar 90. De keuze om te stoppen is vooral genomen met het oog op de jeugd. Vorig jaar vertrok de laatste predikant van de gemeente, ds. J. A. Vos. Het is voor de gemeente niet mogelijk een nieuwe predikant te beroepen.

De gemeente van Musselkanaal-Valthermond is sterk vergrijsd. Veel jongeren trekken vanwege studie uit de regio weg. Naar verwachting zullen de gemeenteleden van Musselkanaal-Valthermond zich aansluiten bij de naburige gereformeerde kerken vrijgemaakt in Emmen, Mussel en Stadskanaal. Het kerkgebouw in Musselkanaal staat te koop.

Prijs voor FMWT
Een groep christelijke gezinnen uit Houten en omgeving heeft de Matra/KPA Juryprijs ontvangen voor het beste ontwikkelingsproject in een land dat grenst aan de Europese Unie. De gezinnen vormen samen een zogenaamd Family Mission Work Team (FMWT). Dit is een initiatief om zich samen in te zetten voor de minderbedeelde naaste en is een onderdeel van de stichting Kom over en help.

Het FMWT is van plan een ontmoetingsruimte te bouwen voor zigeuners in het Servische dorpje Sainovac. Dit dorpje ligt in een gebied waar overwegend zigeuners wonen. Zij zijn de armste bevolkingsgroep in Servië. De werkloosheid in de regio is nagenoegd 100 procent. Veel gezinnen in Sainovac moeten rondkomen van 50 tot 100 euro per maand. De ontmoetingsruimte zal voor verschillende doeleinden gebruikt: als voorlichtingsbureau over verzorging en hygiëne, als hulppost voor het uitdelen van hulpgoederen, als speel- en ontmoetingsplaats voor kinderen, voor scholing en Bijbelstudie en voor zondagse bijeenkomsten.

De prijs, waaraan een geldbedrag van 7500 euro is verbonden, is een opsteker voor de enthousiaste gezinnen, die in de zomer ter plekke aan de slag gaan. Wim Diepeveen van het comité noemt het „een erkenning voor het werk dat ze als team hebben verzet.” Verder komt het geldbedrag het FMWT goed van pas, omdat nog niet al het benodigde geld binnen is. De jury omschrijft het project als „een dapper initiatief om een moeilijke kwestie als de integratie tussen Roma en Serviërs aan te pakken.”

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer