„Groot aantal e-mails Witte Huis is zoek”
NEW YORK - Een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden in Washington heeft verklaard dat een groot aantal e-mails het Witte Huis is ’zoekgeraakt’ en mogelijk zelfs vernietigd. „Dit is bijzonder slecht nieuws voor iedereen die waarde hecht aan openbaarheid van bestuur”, aldus de commissievoorzitter Henry Waxman maandag.
Het probleem werd duidelijk bij het onderzoek naar het omstreden ontslag van een aantal federale officieren van justitie door minister van Justitie Alberto Gonzales. Volgens het parlement waren hierbij geen professionele maar politieke motieven in het spel. Presidentieel topadviseur Karl Rove zou een belangrijke rol in deze affaire gespeeld hebben.Bij het onderzoek werden onder meer de e-mails van het Witte Huis opgevraagd. Die moeten namelijk volgens de wet bewaard blijven. Een groot aantal bleek echter zoek. Nader onderzoek wees uit dat een aantal Witte Huismedewerkers -onder wie ook Rove- een internetsysteem van de Republikeinse Partij had gebruikt voor hun e-mails. Dat is verplicht, wanneer bestuursfunctionarissen hun e-mail voor politieke communicatie gebruiken, maar dat is verboden wanneer het om overheidsbeleid gaat.
Overheidse-mails moeten namelijk bewaard blijven, terwijl de Republikeinse Partij e-mails na dertig dagen vernietigt. „Er is hier geen sprake van illegaal gedrag, zoals sommige parlementariërs suggereren”, aldus Witte Huiswoordvoerder Tony Snow maandag. Sommige parlementariërs denken daar anders over.
„Prominente Witte Huismedewerkers hebben frequent het Republikeinse netwerk gebruikt om overheidszaken te bespreken; men rekende er daarbij duidelijk op dat de betreffende e-mails op termijn zouden verdwijnen, waardoor de machinaties van het Witte Huis voor altijd in nevelen gehuld zouden blijven. Dat is illegaal en dat moet dus aan de orde worden gesteld”, aldus Democratisch senator Patrick Leahy.
Het parlement wil ook meer weten over de rol van Alberto Gonzales. Die was op de hoogte van het illegale gebruik van het Republikeinse internetnetwerk. Daar had hij iets tegen moeten doen, eerst als juridisch adviseur van president Bush en later als minister van Justitie. Gonzales ondernam echter geen enkele actie en dat is volgens senator Leahy „niet te verdedigen.”