Binnenland

Bouwvakkers tillen niet zo zwaar aan 25 kilo

„Minder dan 25 kilo tillen. Nou, dan kunnen alle bouwwerken wel worden stilgelegd.” De meeste bouwvakkers zien geen heil in de nieuwe beleidsmaatregel die de staatssecretaris van Sociale Zaken woensdag publiceerde in de Staatscourant: bouwvakkers mogen per 1 januari 2003 niet meer dan 25 kilo tillen.

ANP
5 September 2002 09:28Gewijzigd op 13 November 2020 23:47
DEN HAAG - De meeste bouwvakkers zien weinig in de nieuwe beleidsmaatregel van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken om mensen in de bouw niet meer dan 25 kilo met de hand te laten tillen. - Foto ANP
DEN HAAG - De meeste bouwvakkers zien weinig in de nieuwe beleidsmaatregel van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken om mensen in de bouw niet meer dan 25 kilo met de hand te laten tillen. - Foto ANP

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken kondigde de maatregel woensdag af. Werkgevers en werknemers hadden al eerder afgesproken maatregelen te nemen om bouwvakkers zo min mogelijk te laten tillen.

Als de nieuwe regel streng wordt uitgelegd, krijg je oorlog, zegt Bert Verseput van het gelijknamige bouwbedrijf uit Burgh-Haamstede. „Dan moet je met een opzichter gaan werken die er continu op toeziet dat iedereen zich aan de regel houdt. Lekker sfeertje krijg je dan. Zo wordt het oorlog, en de sfeer is al zo gespannen in de bouw.”

Hij erkent dat al veel materiaal en materieel hydraulisch wordt getild en dat cementzakken nu nog maar 25 kilo wegen. Tijdens het werk pakken bouwvakkers toch vaak meer dan 25 kilo, weet Verseput. „Je doet dat vaak ongemerkt.”

Volgens N. Morsink van Bouwbedrijf West Nederland in Amsterdam moet de nieuwe regel ook weer niet te strak worden opgevat. „Het gaat tenslotte om de bedoeling erachter. Ik ben zelf nog van de oude stempel. Ik til niet zwaar aan materiaal zwaarder dan 25 kilo. Maar je moet het tillen wel serieus aanpakken. Als er iets van 30 à 40 kilo ligt, dan wil je dat soms wel eens zonder hulpmiddel oppakken. Als je dat iedere dag doet, dan wordt het natuurlijk een probleem.”

Problemen zien bouwvakkers vooral voor de, vaak illegale, allochtonen, die veelal als sloper worden aangenomen en niet als bouwvakker. Zij krijgen het zware werk te verduren en kijken er niet van op als ze 50 kilo moeten sjouwen. „Ze verdienen hier tien keer zoveel als in Marokko, tja dan willen de meesten wel. Het is in feite treurig, maar we gebruiken ze allemaal. Zo ligt het gewoon”, vertelt een randstedelijke aannemer die niet met zijn naam in de krant wil.

Veel bouwvakkers zijn de afgelopen jaren op een cursus veiligheid geweest, waarbij ook nadrukkelijk wordt gewezen op hoe je moet tillen: niet vanuit de rug, maar vanuit de bovenbenen. IPZ Installaties in Zierikzee stuurt niet alleen zijn personeel op de cursus veiligheid, maar houdt in de planning ook nadrukkelijk rekening met zware klussen. „Als er cv-ketels moeten worden vernieuwd, zetten we op zo’n klus twee mensen in. In ieder geval bij het ophangen. Die dingen wegen 70 kilo per stuk”, zegt directeur Werner Kafoe.

Hij zegt dat ook het personeel zich zeer bewust is van de gevolgen van te zwaar tillen. „Ze weten echt wel dat ze langer mee moeten dan vandaag. Maar ja, de praktijk is wel eens anders. Je tilt altijd wel eens meer dan 25 kilo.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer