Binnenland

„Kabinet moet herexamen doen”

DEN HAAG - De SP is teleurgesteld in het donderdag gepresenteerde beleidsprogramma van het kabinet. „De regering heeft met de honderddagentour veel verwachtingen gewekt, maar die zijn niet uitgekomen”, stelt waarnemend fractievoorzitter Kant van de grootste oppositiepartij. „Het kabinet is niet gezakt, maar het moet wel herexamen doen.”

Kees de Groot
15 June 2007 11:03Gewijzigd op 14 November 2020 04:51
KANT: ...magere oogst... - Foto ANP
KANT: ...magere oogst... - Foto ANP

Als geen ander weet de SP wat er leeft onder de burgers. Sinds de oprichting trekt de partij door het land en voert de SP actie voor en met mensen. Kant juicht het toe dat het kabinet nu ook het land in is gegaan. „Zo zou het altijd moeten zijn.”In het beleidsprogramma heeft het kabinet ideeën verwerkt die het de afgelopen maanden tijdens de bezoeken aan burgers heeft opgedaan.

Is dit beleidsprogramma honderd dagen wachten waard geweest?

„Nee, en dat is zeer teleurstellend. Het programma lijkt erg op het regeerakkoord, maar dan met plaatjes, peilingen en citaten. Dat is het dan. Ik had zeker meer verwacht. De oogst van de honderddagentour is wel erg mager. De ambities van het kabinet zijn mooi, maar in het beleidsprogramma zie ik veel te weinig concrete maatregelen die voor echte verandering gaan zorgen. Het ziet ernaar uit dat die pas met Prinsjesdag komen. Het land wordt weer honderd dagen in de wacht gezet.”

Het kabinet beloofde te luisteren naar de burgers en hun voorstellen om te zetten in beleid. Is dat dan niet gebeurd?
„Ik heb het nog niet kunnen ontdekken. Het kabinet herkent wel de problemen die mensen ondervinden, maar het luistert niet naar de voorgedragen oplossingen.

Als ik op werkbezoek ben, hoor ik altijd dat mensen gek worden van de grootschaligheid in het onderwijs en de bureaucratie in de zorg. De regering pakt dat halfslachtig of helemaal niet aan.

Het grootste probleem is dat het kabinet iedereen een beetje te vriend wil houden. Een voorbeeld daarvan zijn de centra voor jeugd en gezin, waar minister Rouvoet zich voor inspant. Fantastisch natuurlijk, maar ondertussen blijft het bureaucratische Bureau Jeugdzorg gewoon bestaan, net als al die andere instanties. Die blijven allemaal langs elkaar heen werken.

De regering trekt wel geld uit voor goede dingen, maar niet genoeg. Neem bijvoorbeeld armoedebestrijding. Daar is 5 miljoen euro voor beschikbaar. Dat is omgerekend 30 eurocent per arm gezin. Of onderwijs. Daar gaat 1 miljard extra heen, terwijl er 2,5 miljard euro nodig is om de achterstanden in te lopen.

Het kabinet heeft niet het lef om ergens geld weg te halen. Wij zouden bezuinigen op wegen, op de Joint Strike Fighter en we zouden uitwassen van de hypotheekrenteaftrek aanpakken.”

In een peiling van tv-programma EenVandaag kreeg het kabinet woensdag het rapportcijfer 5,6. Welk cijfer zou u het kabinet willen geven?

„Het kabinet had van ons het voordeel van de twijfel gekregen, maar na de presentatie van het beleidsprogramma raakt het krediet erg snel op. Tegelijkertijd wil ik niet zuur zijn. Ik wacht af met welke concrete plannen het kabinet op Prinsjesdag komt. Als tussenstand krijgen de ministers nu een zes. Ze zijn niet gezakt, maar ze moeten straks wel herexamen doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer